Ladda ner låtarna direkt till mobilen

Nokia utmanar Itunes – öppnar egen musikbutik

TEKNIK

I dar öppnar Nokias svenska musikbutik.

Låtarna går att ladda ned både till mobilen och datorn.

Men man kan också lyssna obegränsat utan att ladda ned för 100 kronor i månaden.

Precis som konkurrenten Sony Ericsson vill Nokia komma in på musikmarknaden där företag som Apple i dag har ett övertag med tjänster som Itunes.

Nokia Music Store är en digital musikbutik som innehåller miljontals låtar från svenska och utländska artister. Både kände och mindre kända från independentbolag och liknande.

Öppen för alla

Via datorn kan vem som helst köpa musik från Nokia Music Store. Men för att kunna använda mobilen fullt ut och både köpa musik och lyssna bör man har några av Nokia senaste modeller som N-serien (N95, N82 eller N81 två andra modeller). Dessutom går det att använda tio Nokiamodeller till för att lyssna på musik och göra önskelistor som sedan kan laddas ned via datorn.

— Det spelar ingen roll om man köper musiken via mobilen eller datorn. Man kan ändå lyssna obehindrat både i pc:n eller i mobilen, säger Christophe Joyau, ansvarig för tjänster på Nokia i Skandinavien.

Laddas till datorn också

Musik som man laddat ned till mobilen laddas också ned på datorn nästa gång man ansluter den till musikbutiken.

Om man vill lyssna utan att ladda ned kan man köpa så kallad streamning av musik till sin pc. Då får man lyssna obegränsat hur mycket man vill för 100 kronor i månaden.

För den som vill ladda ned låtar kommer de att kosta runt tio kronor styck eller cirka 100 kronor för ett album. Som jämförelse kostar en låt i Apples butik Itunes normelt nio kronor och ett album 90 kronor. Precis som i Itunes går det i Nokias musikbutik att provlyssna en låt i 30 sekunder innan man bestämmer sig för att köpa den.

Mobiler med inbyggd musik

Under andra halvåret i år planerar Nokia dessutom att börja sälja mobiler med inkluderad musik. De som köper sådana mobiler kommer att kunna ladda ner hur mycket musik som helst under ett år både till datorn och mobilen.

Nokia Music Store använder Windows mediaformat och fungerar inte på macar som inte använder Windows och är inte kompatibelt med Apples Itunes.