Smidig pekmobil med massor av musik

Nokia X6 bjussar på gratismusik i ett år

TEKNIK

Nokia har bra pekskärmsmobiler också.

Nya X6:an är ett bevis på det.

En mobil som inkluderar fri nedladdning av musik i ett år.

Det var drygt ett år sedan som Nokia lanserade sin första egentliga pekskärmsmobil Xpress Music 5600. Den visade på något nytt som mycket väl skulle kunna konkurrera med iPhone och andra pekskärmsmobiler. Men sedan har det dröjt innan fler, mera avancerade pekskärmsmobiler har kommit från Nokia.

Men nu har nya X6 dykt upp. Den lanserades i september och kommer att finns nu att köpa i butikerna.

X6:an är en vidareutveckling av konceptet med 5600. Och den är en smidig pekskärmsmobil som kan det mesta. En del av smidigheten kommer av att skärmen är 3,2 tum mot till exempel iPhones 3,5 tum. Men den mindre skärmen duger gott för mulitmediainnehåll och webbsurf också. Inte minste för dem som värdesätter en telefon som inte tar lika stor plats i fickan eller väskan.

Bra kamera

Kameran på X6:an är mycket bra. Den har en upplösning på 5 megapixel och optik från Carl Zeiss - som många andra Nokiamodeller. Den har också bra blixt och fotolampa som kan användas när man spelar in video.

Men det kanske mest intressanta med X6:an är att den ingår i Nokias satsning ”Comes with music”. Det innebär att mobilen säljs med ett års fria nedladdningar av musik från Nokias musikbutik i Ovi store. För dem som värdesätter musik och vill ha den nedladdad även för framtida bruk är det klart intressant. Musiken kan också laddas ned och sparas på dator och man får behålla den även sedan abonnemanget gått ut.

Måsta använda Windows

Enda påtagliga nackdelen med ”Comes with music” är att för att kunna ladda ned musiken på en dator också så måste man använda Windows. Några andra operativsystem som Mac eller Linux funkar inte. Det kan ju möjligen vara ett problem eftersom de operativen är populärare bland ungdomar som troligen också är de som är mest intresserade av fri nedladdning av musik.

Den fria musiken gör att priset på mobilen går upp. Exakt hur mycket är svårt att säga. Men runt tusenlappen rör det sig om i alla fall när man jämför med var motsvarande konkurrerande modeller kostar i dag.

FAKTA

Nokia X6

Plus:

Pris: 5 468-6 644 kr

Skärm: 3,2 tum

Minne: 32 GB internt

Gps: Ja

Radio: Ja

Kamera: 5 Mpixel

Blixt: Ja, led-blixt

W-lan: Ja

Turbo-3G: Ja

Mått: 111x51,8x13,8 mm

Vikt: 122 gram

Batteritid: 6 timmar tal/420 timmar standby/35 timmar musik