Superplatt platt-tv – med giftfri majs

Nya skärmar är bara tre millimeter tjocka

1 av 3 | Foto: AP
Tv-tillverkarna tävlar om att visa upp flest, störst och tunnaste skärmarna på Ces-mässan i Las Vegas.
TEKNIK

LAS VEGAS. Platt-tv:n är på väg att bli tunnare än en tavla.

Tunnast på prylmässan Ces är Pioneers – nio millimeter.

Aftonbladets Peter Pettersson, på plats i Las Vegas, skriver om de sneaste tv-trenderna.

När platt-tv:n kom var det många som förundrades över hur smidiga apparaterna var jämför med gamla bildsrörs-tv. Tjugo centimeter tjocka, mindre än hälften av den gamla tv:n.

Men nu är centimetergränsen bruten. Pioneer har tagit fram en prototyp på en 50-tums plasma i Kuro-serien som bara är nio millimeter tjock. Mitt på baksidan där tekniken sitter är den 18 millimeter tjock. Men enligt folket på Pioneer kommer den inte att komma ut i butikerna förrän tidigast i början av 2009.

Halverad elförbrukning

Redan i år kommer dock flera supertunna tv-apparater att finnas att köpa. Hitachi lanserar sin 1.5-serie i Las Vegas. Det är lcd-apparater som är 1,5 tum (38,1 millimeter) tjocka. De finns från 32 till 42 tum och ska börja säljas under andra kvartalet.

Även Sharp hänger på med en ny modeller i Aquos-serien. Skärmen på den nya 52-tummaren är bara 20 millimeter tjock. Den har dessutom bilduppdatering på 120 hertz och har halverat elförbrukningen jämfört med dagens modeller.

— Det visar att det går att utveckla bättre teknik som dessutom är så miljövänlig som möjligt. Den pianosvarta lacken på tv:n är baserad på giftfri majs och hela tv:n går att återvinna, säger Michael O´Connor Clarke på Sharp.

Sharps supertunna tv kommer ut i affärerna först under hösten.

Håller bara 4-5 år

Det intressanta med både Sharp och Hitachi är att de använder befintlig teknik inom lcd. Många har hävdat att det inte kommer att gå att tillverka riktigt tunna lcd-skärma utan att byta till den nya tekniken oled. Oled-skärmar finns i dag mest i mobiler och mp3-spelare.

Sony har tagit fram en oled-tv som är supertunn, tre millimeter. Men den skärmen är bara elva tum. Än så länge dröjer stora oled-skärmar.

– Jag tror att det tar något år till. För närvarande har man svårt att få alla färger i en oled-skärm att hålla mer än 4-5 år och det är inte tillräckligt bra, säger Michael O´Connor Clarke.

Alla de stora tillverkarna av tv visar också upp lcd-apparater med den förbättrade bilduppdateringen 120 hertz. Det förbättrar filmkänslan ytterligare på lcd-skärmar.