Bluray går mot seger

– men hd-dvd vägrar ge sig i formatkampen

TEKNIK

Kriget mellan de båda hd-lägren kan vara på väg att avgöras.

Hd-dvd är nere för räkning, men är långt ifrån uträknat.

Formatkriget kan liknas vid Davids kamp mot Goliat. Bluray har de största resurserna. Bluray-lägret har de flesta tillverkarna på sin sida. Bluray har de flesta filmbolagen på sin sida. Ändå vill inte hd-dvd ge upp.

Hd-dvd fortsätter envist att pumpa ut spelare som är klart mycket billigare än vad bluray-sidan kan erbjuda. Men allt eftersom filmbolagen väljer sida verkar det som om hd-dvd ligger risigt till. Vid bluray-lägrets pressträff på Ces-mäsan i Las Vegas talade bluray länge och väl om hur duktiga de är och hur stort övertag de har.

Så här är ställningen i formatkriget just nu, enligt bluray-lägret:

När filmbolaget Warner dagen före Ces-mässans öppnande meddelade att de från och med maj i år inte kommer att släppa några fler hd-dvd filmer, så steg jublet hos bluray-lägret. Samtidigt valde hd-dvd-sidan att ställa in sin pressträff på Ces. Toshiba däremot meddelade att de har varit uträknade förut, men alltid rest sig.

Just nu är det bara Paramount och Universal bland de riktigt stora filmbolagen som fortfarande stödjer hd-dvd. Warner stödjer hd-dvd fram till maj, sedan satsar bara på bluray-formatet.

Niclas Lidström, Prylportalen