Vem behöver ännu ett hd-format?

Holländsk satsning på hd-vmd imponerar inte

1 av 3
Hd-vmd in action. Här med filmen Lazy Town.
TEKNIK

Bluray och hd-dvd. Nu dyker nästa format upp, hd-vmd. Det tredje hd-formatet är tänkt att bli en utmanare mot de två andra. Men frågan är – varför och för vem då?

Hd-vmd står för Versatile Multi Layer Disc och bygger på en utveckling av dvd-formatet. Precis som hos dvd använder sig hd-vmd av rödlaser. Men till skillnad från dvd är det här högupplöst.

Bakom det nya hd-formatet står ett företag som heter VDL Group. VDL Group är ett engelskt bolag som har sitt huvudkontor i London men kontor lite var stans i världen. Det är ett relativt stort bolag med mycket resurser. Man tillverkar mängder av produkter till industrin, men också konsumentprylar såsom takboxar och solarium.

På fabriken i Holland

Vi har varit på besök i Eindhoven i Holland där tillverkningen av hd-vmd skivor finns. I en fabrikslokal, här i Philips hemstad, sker tillverkningen och utvecklingen av det format som nu blir det tredje hd-formatet i hemelektronikvärlden.

På tal om tredje formatet. På 80-talet när videon blev var mans egendom utvecklade Philips ett format här i Eindhoven som kallades för video 2000. Det var videofilmer som var vändbara och i konkurrens med vhs och betamax försvann formatet snabbt. Men det är enda lite kul att här i Eindhoven, 35 år senare utvecklar ett annat företag ett tredje format.

Billigaste formatet

Varför ett nytt hd-format? Den frågan ställdes ofta under visningen och presentationen av hd-vmd i Eindhoven. Vi fick tyvärr inget riktigt svar på den frågan. Mer än följande:

– Vi är det hd-format som kan erbjuda spelare till det lägsta priset på marknaden. Vår nya spelare inklusive fem titlar kostar 1 995 kronor. Det priset kan ingen annan matcha, förklarar Alexander Bolker-Hagerty som är en av de höga cheferna på bolaget NME som ska marknadsföra och driva utvecklingen av hd-vmd i Europa.

Full-hd spelare

Den spelare som man har tagit fram är en full-hd spelare, den ger alltså en bild som ger 1920x1080 pixlar. Dessutom skalar spelaren upp vanliga dvd-skivor till full-hd kvalité. Men precis som med andra uppskalningsfunktioner ska man ta det påståendet med en nypa salt.

Det finns en hd-vmd spelare ute på marknaden, denna ska säljas i hela världen är det tänkt. Förutom de nordiska länderna kommer den också att säljas i Frankrike, Indien, Polen, Island, USA och Storbritannien.

Marknadens enda hd-vmd-spelare. Pris strax under 2 000 kronor.

Toshiba sänker priset

Men uppgiften om att hd-vmd har de billigaste spelarna på marknaden är en sanning med modifikation. Frågan är om de är det så länge till? Anledningen till detta är att Toshiba just nu har sänkt riktpriset på sin full-hd spelare (formatet hd-dvd) till 2 200 kronor i Sverige. Med andra ord bara 200 kronor mer än vad hd-vmd tar för sin spelare.

Samtidigt kan inte de ansvariga för det nya formatet få fram varför det här tredje hd-formatet behövs för konsumenterna. Inte heller kan man ge något besked hur många filmtitlar som kommer att bli aktuella för den nordiska marknaden.

"Bra för konsumenterna"

I och för sig får man inga fem filmer med i köpet när du handlar en hd-dvd spelare från Toshiba. Men prisskillnaden är ändå inte särskilt stor.

– Vi gynnas av att bluray just nu har stor framgång, det betyder att prisgapet mellan oss och bluray känns ännu större, förklarar Alexander.

När vi ställde frågan om varför ett tredje format till en annan av representanterna på pressvisningen i Eindhoven fick vi följande svar:

– Vi har fått en så bra feedback från alla inom branschen. Vi tror att det här är bra för konsumenterna.

Hollywood nobbar

Men frågan är bara vilka konsumenter? Det troliga är att ingen av de stora filmbolagen i Hollywood kommer att släppa sin filmer i hd-vmd formatet. Inget talar för det. Inte så länge både hd-dvd och bluray finns.

Visserligen är produktionskostnaden för hd-vmd skivor lägre än för andra hd-skivor, men finns det inga stora titlar vill konsumenterna troligen inte måla in sig i ett hörn och stå där med fel format.

På fabriksgolvet i Eindhoven i Holland står det flera maskiner som tillverkar hd-vmd skivor. Tillverkningen pågår alltså för fullt, men ändå känns det lite amatörmässigt. Uppenbarligen har ett gäng investerare inom VDL Group tyckt att idén med ett tredje format är bra.

Jag hade nog känt att idén var klockren om man höll sig till att släppa formatet i Indien och stannat vid det. Då hade investeringen varit lysande. Men att försöka få ut det här formatet i övriga världen känns lite onödig.

För få filmer

Jag vill inte rekommendera någon i Sverige eller Norden att köpa en hd-vmd spelare. Anledningen till detta är inte att spelaren håller dålig kvalité. Det vet vi ännu inte eftersom vi inte har fått testa den ännu. Den håller säkert bra kvalité, de spelare som fanns att testa på pressvisningen i Eindhoven såg ut att ge bra bildkvalité.

Nej, anledningen till att jag inte vill rekommendera någon att köpa en hd-vmd spelare är att det ännu så länge inte finns några filmer att välja mellan. Fem titlar är inget som lockar folk att köpa en hd-vmd spelare.

Lång väg kvar

SF Film har sagt nej och kommer inte att släppa några av deras filmer i hd-vmd formatet. Förhandlingar med Nordisk Film ska inledas. Det står klart att hd-vmd formatet inte kommer att växa särskilt mycket i Sverige.

Men skulle det visa sig att Hollywood-bolagen ändrar sig och helt plötsligt inser att här finns det pengar att tjäna, ja då hamnar vi i en annan sits. Då lär hd-vmd växa. Men dit har vi långt kvar.

FAKTA

hd-formaten

Det finns i dag tre hd-format för spelare och filmer. Minst. De som i dag är kända är hd-dvd, bluray och hd-vmd.

Bluray och hd-dvd använder sig av violett laser medans hd-vmd använder sig av röd laser. Röd laser använder sig dvd-formatet av.

Bluray är i dag det största hd-formatet. Detta format stödjer de flesta filmbolag i Hollywood och dessutom de allra flesta stora tillverkare av hemelektronik. Sony är det företag som driver bluray mest av alla.

Toshiba och Microsoft är de två stora bolag som stödjer hd-dvd formatet. Dessutom finns det ett stort filmbolag som har sagt att de kommer att stödja hd-dvd formatet framöver, detta bolag är Paramount Pictures.

Niclas Lidström, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM