"Toshiba ger upp hd-dvd"

Formatkriget sannolikt slut – bluray ny standard

Foto: PRYLPORTALEN
Japanska Toshiba väntas begrava satsningen på hd-dvd den här veckan.
TEKNIK

Amerikanska varuhusjätten Wal-Mart drev pålen genom hjärtat på hd-dvd-lägret, när beslutet att satsa helt på konkurrerande formatet bluray kom i fredags.

Anonyma källor på Toshiba Japan meddelar nu att företaget har beslutat sig för att lägga ner produktionen av hd-dvd. Officiellt tillkännagivande kan komma redan denna vecka.

Även om man följt hd-kriget på distans kommer knappast uppgifterna som en överraskning. Början på slutet inleddes när filmbolaget Warner Bros i början av januari uppgav att deras framtida val föll på bluray. Strax därefter spädde Microsoft på tvivlen genom att antyda att bluray kunde bli ett framtida alternativ för Xbox 360 om marknaden övergav hd dvd.

Sedan följde snabbt motgång på motgång. Elektronikjätten Best Buy och filmuthyraren Netflix valde bort hd-dvd och i fredags kom alltså Wal-Marts dråpslag. Från och med juni kommer jättekedjan att bara sälja bluray.

"Gör plats för bluray"

Enligt Susan Chronister, talesman på Wal-Mart, rekommenderas alla innehavare av hd-dvd-spelare att "skuffa undan dem till sovrummet, barnens rum eller ge dem till den äldre generationen, som bara vill se John Wayne på dvd, för att därmed göra plats för en bluray spelare."

Även om Toshiba inte officiellt kommenterat Wal-Marts beslut ännu, rapporterar nu japanska tv-bolaget NHK att företaget inom kort planerar att kasta in handuken för gott. Uppgifterna kommer från en källa inom Toshiba som uppger att planerna på att officiellt erkänna nederlaget är i slutskedet. Kanske kommer beskedet redan denna vecka.

200 000 spelare sålda

Enligt källan inom Toshiba innebär slutet för hd-dvd förluster i storleksordningen ”hundratals miljoner dollar”. Men företaget kommer att överleva genom sina andra omfattande verksamheter som sträcker sig från kylskåp till kraftverk. "Marknadsföringen var den svaga punkten för Toshiba. Vi har lärt oss en hel del av hd-dvd som vi kan använda oss av i framtiden", avslutar den anonyma källan.

Hur många hd-dvd-spelare som sålts i Sverige hittills finns det ingen uppgift på. För en månad sedan uppgav Toshiba att man sedan introduktionen av hd-dvd-formatet sålt över 200 000 hd-dvd-spelare i Europa.

Andreas Liebert, Prylportalen