Därför vann bluray kriget mot hd-dvd

Aftonbladets Peter Pettersson: Så tvingades Toshiba att ge upp

Foto: AP
Bluray har haft stark medvind de senaste månaderna. Under elektronikmässan i Las Vegas i januari var det fullt drag i bluray-montern.
TEKNIK

Bluray blir ny standard.

Toshiba ger upp kampen med sin hd-dvd.

Snabbare bredband kan dock minska behovet även av bluray-skivor inom en nära framtid.

Foto: AP
Toshiba-chefen Shizuo Kambayashi meddelade på en presskonferens i Tokyo att hans företag lägger ner utvecklingen av hd-dvd.

I dag blev det officiellt efter ett tilltagande ryktesstorm de senaste veckorna: Toshiba lägger ned tillverkningen av hd-dvd.

Istället blir det Sony-backade bluray som segrar i striden om vilket format som ska användas för den nya generationens så kallade “blåljus-dvd”. Dvd som klarar av att lagra 25 gigabyte data per lager. Istället för den vanliga dvd:n maximala 4,7 gigabyte per lager.

Vanlig dvd räcker inte till

Bakom utveckladet av ny teknik för att kunna lagra mer data ligger bland annat hd-tv där spelfilmerna kräver mer utrymme än vad som ryms på dagens dvd,

Striden mellan de båda formaten har pågått sedan år 2000 då Sony lanserade bluray. Bluray har sedan dess fått stöd från Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC. LG, Mitsubihsi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Tdk och Thomson.

Hd-dvd har haft stöd från Toshiba, Nec, Sanyo, Intel och Microsoft.

Sony geniala speldrag

Spelarna har varit mycket dyra och det har varit svårt att få kunderna att våga satsa pengar när ingen tydlig standard har funnits.

Sonys drag att stoppa in bluray-spelare i spelkonsolen Playstation 3 ledde dock till att antalet spelare för deras teknik kom att dominera marknaden.

Dessutom har de stora filmbolagen till en början valt att satsa i första hand på den ena av de två teknikerna.

Filmbolagen valde sida

Men under det senaste halvåret har fler och fler filmbolag hoppat över till bluray. Filmjätten Warner bytte sida i januari. Droppen kom förra veckan när den stora amerikanska butikskedjan Wal-mart meddelade att man slutar med hd-dvd.

Toshiba stoppar nu tillverkningen och slutar levererar hd-dvd sista mars men kommer att uppfylla alla garantiåtaganden till sina kunder.

FAKTA

5 frågor om formatkriget – Peter Pettersson svarar

Varför förlorade hd-dvd striden?

Det blev i längden ohållbart för branschen att stödja två tekniker. Det har märkts tydligt på antalet filmer som funnits tillgängliga. Cirka 400 på respektive format.

Är bluray bäst för konsumenterna? Är det "framtidens format"?

Bluray klarar av att lagra mer data. Det kan vara en fördel. Den största fördelen för konsumenterna är att det nu finns en standard så att man slipper att köpa “fel” spelare. Dessutom kan man förvänta sig att antalet högupplösta filmer ökar snabbt. Snabbare bredband kan dock minska behovet även av bluray-skivor inom en nära framtid, då exempelvis Apples Itunes börjar hyra ut filmer.

Hur många har köpt hd-dvd-spelare?

Cirka 200 000 kunder har köpt spelare som klarar hd-dvd. De flesta har sålts via Microsoft.

Både hd-dvd och bluray har varit dyrt fram till senaste månaderna.

Påverkar det här funktionen hos min dyra hd-ready platt-tv?

Nej. I vart fall inte negativt. Blåljuslaser (eller violett som bluray-strålen egentligen är) behövs för att man ska kunna se full-hd.

Ska jag springa och köpa en bluray-spelare nu?

Jag skulle vänta en tid tills priserna fallit ytterligare. Fortfarande är antalet tillgängliga filmer så litet att det är mera en entusiastprodukt än så länge.