Platt-tv-rekord igen!

"Tv-apparater är väldigt attraktiva eftersom priserna har sjunkit så mycket"

TEKNIK

Närmare en miljon platt-tv kommer att säljas i Sverige i år.

Prognoserna pekar än en gång mot rekordsiffror och hushållen förväntas dessutom köpa ännu större tv-apparater än tidigare.

Det såldes totalt 835 000 platt-tv under hela året. En mycket kraftig ökning som med råge överträffade 2007 års 85 000 sålda exemplar.

2008 lär inte bli sämre, enligt Bengt Ernstsson på Branschkansliet. Han räknar med nytt rekord på över 900 000 sålda platt-tv apparater.

Kan vi verkligen handla fler tv-apparater nu? Borde inte marknaden bli mättad?

– Jo, egentligen borde den väl det eftersom marknaden har legat så högt länge nu, säger Bengt Ernstsson på Branschkansliet.

– Men tv-apparater är väldigt attraktiva produkter för konsumenterna och det är trots allt inte någon extremt stor andel av hushållens pengar som går till den här konsumtionen, eftersom priserna har sjunkit så mycket på platt-tv.

Bengt Ernstsson på Branschkansliet.

Vi köper också allt större skärmar. I december 2007 gick för första gången 40 till 42-tummarna om försäljningen av 32-tums apparater.

Många har kvar sin tjock-tv

Sedan starten år 2001 har det sålts lite drygt 2 miljoner platta tv-apparater i Sverige. Eftersom Sverige har cirka 4,8 miljoner hushåll är en grov uppskattning att det fortfarande är cirka 2,8 miljoner hushåll som fortfarande har en tjock-tv hemma. Eller två eller fler…

Hela elektronikbranschens omsättning i pengar ökade under 2007 med 8 procent och inte med 10 procent som man först trodde. Men siffrorna är trots det lysande.

Hd-kriget äntligen över

När det gäller dvd-prognosen kommer det avslutade hd-kriget mellan hd-dvd och blu-ray ha betydelse. Vinsten för blu-ray innebär förhoppningsvis nya produkter och lägre priser. Dvd-prognosen för 2008 förutspår cirka 40 000 sålda blu-ray-spelare.

Det är skönt att hd-kriget äntligen är slut så att steget över till ultimata högupplösta filmupplevelser närmar sig.

Susanne Scheibe, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM