Därför vann bluray kriget mot hd-dvd

Aftonbladets Peter Pettersson: Så tvingades Toshiba att ge upp

Foto: AP
Bluray har haft stark medvind de senaste månaderna. Under elektronikmässan i Las Vegas i januari var det fullt drag i bluray-montern.
TEKNIK

Slaget om ersättaren till dvd:n är över.

Toshiba kastar in handduken och ger upp hd-dvd.

Kraftigt sänkta priser hjälpte inte när filmbolagen bytte sida.

Foto: AP
Toshiba-chefen Shizuo Kambayashi meddelade på en presskonferens i Tokyo att hans företag lägger ner utvecklingen av hd-dvd.

Efter sex år av strider, positionering och ovisshet för konsumenterna finns det nu en ny standard för de skivor som ska efterträda dagens dvd. Bluray heter vinnaren. En teknik som lanserades av Sony redan år 2000.

Konkurrenten Toshiba lanserade två år senare hd-dvd som ett alternativ. Det blev starten på det formatkrig som rådde fram till i går.

Två olika sidor

På ena sidan blu-ray med Sony, Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, TDK och Thomson.

På den andra hd-dvd med Toshiba, Rca, Nec, Sanyo, Intel och Microsoft.

Båda sidor har jobbat hårt för att locka de stora filmbolagen att satsa på just deras variant av blåljuslaser som tekniken också kallas.

Den nya tekniken behövs för att kunna lagra mer data på en skiva än vad en dvd klarar i dag. Framför allt är det viktigt för att kunna distribuera högupplöst film i hd-format.

Filmbolagen avgörande

Filmbranschen har känt oro för vilken teknik som skulle segra. Det har lett till att antalet högupplösta filmer fortfarande inte är särskilt många.

Senaste halvåret har flera filmbolag hoppat över till blu-ray. Toshiba svarade med att dumpa priserna på sina spelare för hd-dvd. Men sedan filmjätten Warner lämnade i januari och amerikanska varuhuskedjan Wal-mart valde bort hd-dvd förra veckan fick Toshiba nog.

Tillverkningen av hd-dvd-spelare läggs ned och inga nya leveranser sker efter sista mars.

FAKTA

5 frågor om formatkriget – Peter Pettersson svarar

Varför förlorade hd-dvd striden?

Det blev i längden ohållbart för branschen att stödja två tekniker. Det har märkts tydligt på antalet filmer som funnits tillgängliga. Cirka 400 på respektive format.

Är bluray bäst för konsumenterna? Är det "framtidens format"?

Bluray klarar av att lagra mer data. Det kan vara en fördel. En bluray-skiva klarar att lagra drygt tre gånger så mycket data per lager jämfört med en dvd. Det finns också sätt att lagra 40 gånger mer data med bluray jämfört med dagens skivor. En bluray-spelare kan även spela vanliga dvd-skivor.

Den största fördelen för konsumenterna är att det nu finns en standard så att man slipper att köpa “fel” spelare. Dessutom kan man förvänta sig att antalet högupplösta filmer ökar snabbt. Snabbare bredband kan dock minska behovet även av bluray-skivor inom en nära framtid, då exempelvis Apples Itunes börjar hyra ut filmer.

Vad ska jag gör om jag har satsat på hd-dvd?

Toshiba lovar att uppfylla alla garantiåtaganden. Men i övrigt ser det mörkt ut. Utgå från att antalet tillgängliga filmer utöver de cirka 400 som ­redan finns knappast kommer att öka.

Cirka 200 000 kunder har köpt spelare som klarar hd-dvd. De flesta har sålts via Microsoft.

Påverkar det här funktionen hos min nya, dyra platt-tv?

Nej. I vart fall inte negativt. Blåljuslaser (eller violett som bluray-strålen egentligen är) behövs för att man ska kunna se full-hd.

Ska jag springa och köpa en bluray-spelare nu?

Jag skulle vänta en tid tills priserna fallit ytterligare. Fortfarande är antalet tillgängliga filmer så litet att det är mera en entusiastprodukt än så länge.

Formatkrig vi minns

Kassettbanden mot Stereo-8

1963 lanserade Philips sin Compact Cassette. Året därpå kom Stereo-8 eller Eight-track, men när kompaktkassetten förbättrade ljudet konkurrerades Stereo-8 ut. Kassettbanden hade sin storhetstid 1975–1990.

Vhs mot Betamax och Video 2000

Formatkriget varade i nästan tio år fram till 1985 då vhs blev standard för konsumentvideo. 2003 passerades vhs av dvd som den vanligaste tekniken för att lagra och distribuera film.

Mini-disc, md, mot cd och mp3

Md introducerades 1992 av Sony för både stationära och portabla musikspelare. Men md-spelarna klarade inte konkurrensen från först cd och från 1998 även från mp3-spelare och i dag går det knappt att få tag i nya md-spelare.