Uselt intresse för bluray

Men analytiker tror ändå att det blir "årets julklapp"

TEKNIK

Hd-dvd dog knall och fall i vintras. Trots det lyckas inte konkurrenten bluray skaffa sig fotfäste.

Enligt nya siffror från undersökningsföretaget NPD minskade försäljningen av bluray-spelare i USA med hela 40 procent mellan januari och februari. Säkerligen hade Sony-folket räknat med en ordentlig ökning när det blev klart att de vunnit kriget mot Toshibas hd-dvd. Men tji fick de - ynka två procent fler bluray-spelare såldes mellan februari och mars.

För dyra spelare

Analytikerna på NPD menar att de usla siffrorna visar att formatkriget inte höll köparna borta. Istället är det för höga priser och ett obefintligt behov som gör att försäljningen går knackigt. Vanliga dvd-spelare duger fortfarande gott åt gemene man.

Marknadsanalytikern Kim Vahtera på analysföretaget Gfk konstaterar att den ”svenska försäljningen inte ens kommit igång”:

– Under första kvartalet 2007 såldes nästan inga bluray-spelare alls - bara 100 stycken. De tre första månaderna i år har det endast sålts 2100 enheter.

Årets julklapp?

Det är en stor procentuell ökning, men fortfarande bara obetydliga 1,3 procent av alla sålda dvd-spelare. Kim Vahtera framhäver en stor brist:

– Bluray-spelarna är inte inspelningsbara. De som ligger i den tekniska framkanten laddar hem högupplösta filmer och tittar på sina mediaspelare istället.

Men alla är inte skeptiska, analytikern David Larsson på IT-Research tror stenhårt på formatet.

– Bluray blir årets julklapp 2008, priserna på bluray-spelare sjunker snabbt. Folk har börjat köpa full hd-tv och vill kunna se filmer i högsta upplösningen.

"Inte en chans"

Kim Vahtera är dock hård i sin dom:

– Nu när formatkriget är över finns ingen buzz kvar. Inte en chans att bluray blir årets julklapp.

Alla siffror gäller bara försäljningen av fristående bluray-spelare, inte Playstation 3 eller datorer med inbyggd bluray.

Läs mer!

Hampus Engstedt, Prylportalen