Oändlig svärta i ny plasma

LG utmanar Pioneer

TEKNIK

Svärta som kvalitetsfaktor har fått fäste i tv-branschen.

Nu aviserar koreanska LG en full-hd plasma med oändlig svärta, och den släpps redan i slutet av juli.

Hur bra en tv egentligen är bestäms av en rad faktorer. Till exempelfärghantering, uppskalning och olika så kallade bildförbättrande metoder.

Men svärta är den parameter som har fått i särklass mest uppmärksamhet de senaste åren, och kanske är det inte så konstigt. Med djup svärta följer en ökad tredimensionell känsla av bilden och färghanteringen förbättras över hela skalan. Dock krävs dämpad belysning, helst helt mörklagt rum, för att verkligen kunna tillgodogöra sig den bättre bilden.

Läcker inte

De tekniska svårigheterna med fullständig svärta har rört plasmacellernas grundladdning som avger en del ljus även när cellen skall vara inaktiv. På årets CES-mässa i Las Vegas visade japanska Pioneer upp en prototyp som inte läckte något ljus alls, alltså oändliga svärta, och årets G9-paneler skall vara betydligt svartare än den redan hyllade föregående generationen.

Lite hemligt

Allt det här har tydligen LG tagit fasta på och i tysthet har utvecklat sin egen teknik. När vi fick höra ryktet om att LG redan i år kommer med oändlig kontrast i sina plasmapaneler blev vi skeptiska. Men ryktet visade sig stämma:

– Ja, PG7000 som kommer i slutet av juli har helt svart återgivning, bekräftar Joakim Örnstig, tv-specialist på LG Norden.

– Vi har lyckats eliminera grundladdningen och svärtan mäts då upp till noll candela. Det kan jämföras med 0,03 candela som vår modell PG6000 kommer med.

PG7000 är en full-hd plasma men enligt LG kommer tekniken senare i höst även till modeller med standard hd-upplösning.

Läs mer!

Andreas Liebert, Prylportalen