Sharp tillverkar Pioneers första lcd

Tv-jättar i samarbete

TEKNIK

Till hösten kommer Pioneer att släppa sin första serie med lcd-skärmar.

De nya skärmarna kommer att vara full-hd mellan 32 och 46 tum – och de tillverkas helt av Sharp.

När Pioneer i höst släpper sina nya lcd-modeller så är det världspremiär. Troligen är det en premiär som en hel del fanboys till plasmalegenden ser fram emot med viss tveksamhet. Pioneer och lcd, kan det verkligen gå ihop?

Pioneers lcd-serie kommer att komma i storlekarna 32, 37och 46 tum. Upplösningen blir som förväntat full-hd rakt igenom och enligt Tony Boström, ny produktchef för tv-apparater hos Pioneer, så finns det än så länge inga prisuppgifter. Men han tillägger att de troligen kommer att hamna i det högre pris-segmentet.

Fyra nya plasma också

Innan det är dags för lcd att att äntra spelplanen så kommer Pioneer att släppa sina nya G9-modeller i Sverige. Totalt blir det fyra nya plasmaapparater, men egentligen så är det bara två modeller i olika storlekar.

Det blir en G9 modell vid namn H som bland annat har nätverksstyrning, mark och digital/satellit mottagare samt en förbättrad ljusssensor som även tar hänsyn till färg. Modell H finns i 50 eller 60 tumsutförande och kostar 55 000 respektive 58 000 kronor.

Den något billigare G9:an som inte har ett H i modellbeteckningen saknar lite av det där extra lull-lullet men kostar också 25 000 kronor mindre. Det alternativet kan ju vara något att tänka på för den som inte vill slänga upp ett basbelopp plus moms bara för en ny dumburk de-luxe. De nya G9:orna kommer att släppas i juni.

Egna apparater om något år

Men till hösten så är det alltså dags för lcd-premiär och Pioneers nya apparater kommer troligen att ha väldigt mycket gemensamt med high-end modellerna från just Sharp eftersom det i stort sett är en Sharp-burk rakt igenom. Dock ska man kanske tillägga att Sharp gör mycket bra lcd-apparater så kvalitetsmässigt blir det knappast något att klaga på.

Enligt Pioneers president, Tamihiko Sudo så kommer företaget att släppa 60 000 lcd-apparater på den europeiska marknaden från och med augusti 2008 och sex månader framåt.

De nya lcd-maskinerna kommer att vara tillverkade av Sharp och först under nästkomande år så kommer Pioneer att köpa paneler från Sharp som sedan utrustas med Pioneers elektronik och dessa maskiner som släpps 2009/2010. De blir alltså Pioneers första egentillverkade lcd-apparater.

Läs mer!

Andreas Rauch, Prylportalen