Full koll på allt på tv

Stort test av Boxer tv-navigator – plus två digitalboxar med hårddisk

TEKNIK

Orolig att missa dina favoritprogram i tv?

Vi kikar närmare på Boxer tv-Navigator som är en tjänst för den som vill ha blytung koll på vad som sänds på tv.

Vi testar också två hårddiskboxar från Sagem och Dilog som tillsammans med den här tjänsten gör tv-planeringen så mycket enklare.

Sverige är numera digitalt land. I alla fall med avseende på tv-signaler. Det spelar ingen roll om du har en egen antenn på taket, tar emot signaler via satellit eller kanske via bredbandet. I alla dessa fall krävs någon form av mottagare förberedd för digital-tv.

Det enda undantaget idag är om du fortfarande tar emot analog kabel-tv, då behövs ingen digital-box. Ytterligare ett alternativ är naturligtvis att köpa en tv med inbyggd mottagare men då försvinner ju med något enstaka undantag möjligheten att spela in program på hårddisk.

Krångliga timerinspelningar

När nedsläckningen av det analoga marknätet svepte över landet var det många som i panik köpte en liten billig box för de fria kanalerna. Många blev först efteråt varse att även videobandspelaren behövde uppgraderas med en egen box för möjligheten att titta på ett program och spela in ett annat. Som sten på börda blev timerinställningar extremt krångliga att genomföra då både boxen och videon krävde separata programmeringar.

Nå, nu finns det ju tekniska lösningar på alla våra kära i-landsproblem. I det här fallet är det en digitalbox med hårddisk och dubbla mottagare (även kallad PVR, personal video recorder). Den ersätter som genom ett trollslag dina två gamla boxar samt videobandspelaren då den använder den interna hårddisken som inspelningsmedium. I de flesta fall kommer den även med kortplats för Boxer så att du som vill se betal-tv har valmöjligheten att göra så.

Sagem DVR 64160 och Dilog DT-555 är två hårddisk-boxar med dubbla mottagare för marknätet. Det innebär bland annat att man enkelt kan spela in en kanal och titta på en annan, precis som på den gamla VHS-tiden. Den oumbärliga timeshift-funktionen är däremot ny.

Paus i direktsändning

Men en PVR ger dig inte bara samma möjligheter som videon under analogperioden utan också ett gäng nya användbara finesser. Allra behändigast är timeshift som låter dig pausa i direktsändning när någon knäpp sekt bankar på dörren mitt i den där spännande matchen.

Det här är en basfiness som alla testade boxar har men det kan fungera på lite olika sätt. I idelfallet buffrar boxen automagiskt det du har tittat på de senaste timmarna. Då kan du närsomhelst backa tillbaka och ta igen det du har missat. Kommer boxen utan den här praktiska funktionen måste du själv aktivt starta timeshift från en given punkt.

Andreas Liebert, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM