Tv-skärm på sprejburk

Snart kan du måla upp tv-bilden var du vill

1 av 2
Japanska forskare håller på att ta fram en teknik som gör att du kan spreja upp en tv-bild på väggen och låta den drivas av solljuset.
TEKNIK

Framtidens tv är tunnare än papper

Japanska forskare arbetar just nu med att ta fram en prototyp av en solcellsdriven skärm – på sprejburk!

De japanska företagen Mitsubishi och Sumitomo Chemical arbetar just nu med ett gemensamt projekt där man hoppas att kunna ta fram en sprejbar tv-skärm. Den nya skärmen bygger på en teknik som fritt översatt kallas för flytande elektronik. Det är ungefär samma typ av teknik som oled-skärmar använder. De oled-skärmar som har tagits fram av Samsung, Sony och några till är bara några millimeter tjocka.

Skärm och solcell i ett

Förutom att den nya tekniken kan göras riktigt tunn så har Tokitaro Hoshijima och hans medarbetare även kommit på att vätskan kan användas både som skärm och som solcellspanel. Både solcellspaneler och oled-skärmar använder sig av en teknik som förvandlar ljus till energi, dock finns det flera faktorer som skiljer de båda åt.

Om detta skulle bli verklighet så kommer man att kunna måla upp en skärm på en väggen och sedan låta den drivas av solljuset.

Inom två-tre år

Forskare på Sumitomo Chemical håller just nu på att ta fram en organisk vätska vilken ska göra det möjligt att måla upp en skärm direkt på väggen. Om det blir verklighet så kan med dessa två intressanta projekt snart ha gett uttrycket ”vägg-tv” en helt ny innebörd.

Med sådana här extrema framtidsprojekt brukar det oftast ta väldigt lång tid innan man lyckas få fram en användbar produkt eller prototyp. Men både Mitsubishi och Sumitomo tror sig kunna ha en användbar prototyp klar inom de närmaste två eller tre åren.

Mera framtid!

Andreas Rauch, Prylportalen