Lura tjuven med fusk-tv

Ger sken av att du är hemma

TEKNIK

Antalet inbrott i Sverige räknas årligen i tiotusental. Ett sätt att slippa bli en siffra i den statistiken kan vara att skaffa en Fake-Tv.

Fake-Tv är en ljuskälla som simulerar det flimrande ljuset från en tv-apparat. Den styrs av en liten inbyggd dator som kontrollerar de superstarka led-lampornas sken. De blinkar och flimrar för att på så sätt återskapa den speciella sken som finns hos riktiga tv-apparater.

Meningen med apparaten är att lura eventuella inbrottstjuvar att det är någon hemma och därigenom få tjuvarna att välja ett annat hus eller lägenhet. Detta kanske inte är den ädlaste av tankar, men hellre du än jag.

Svårt att se skillnad

Fake-Tv har ett specialutvecklat datorprogram som ska simulera alla vanliga förkommande bildväxlingar och ljusskiftningar som finns när man tittar på tv eller film. Panorering, zoom, scenbyten eller färgskitfningar. Det finns även program för olika ljus och färgförhållanden inbyggda. Allt för att bli så likt en vanlig tv-sändning som möjligt.

Under de tester som har genomförts så har ingen av testpersonerna kunnat tala om vilka sändningar som har varit fusk eller äkta.

För att Fake-TV ska fungera så bra som möjligt så bör den ställas så att den inte är möjlig att se utifrån och man bör kanske även vrida tv:n utom synhåll. Fake-Tv har funnits att köpa sedan april månad och om den funkar som det är tänkt får vi väl egentligen inte veta förrän efter sommaren.

Kostar 300 kr

Priset är 49 dollar vilket blir ungefär 300 kronor omräknat till svensk valuta. Det kan ju tyckas vara en ganska billig peng om det minskar risken att få sitt hem invaderat när man är bortrest.

En kväll när uppfinnaren Blaine Readler skulle gå ut med sin fru så valde han att lämna tv:n på för att på så sätt lura eventuellla inbrottstjuvar att tro att det var någon hemma. Dock störde han sig på all den energi som slösades bort av den stora tv-appraten och efter att ha funderat på det en stund så kom han på iden till Fake-TV. Den har nu tillverkats av Opto-Electronic Design och du hittar den här .

Mera kul!

Andreas Rauch, Prylportalen