Så väljer du rätt platt-tv till EM

Undvik ryckiga bilder och fel färger – här är expertens bästa köpråd

TEKNIK

Snart startar fotbollsfesten i tv.

För dem som tänkt skaffa ny platt-tv till EM gäller det att välja rätt.

Aftonbladet.se förklarar vad som krävs för få bästa fotbollsbilden.

100 Hertz-tekniken har gjort det lättare för lcd-tv:n att hänga med i snabba rörelser, något som plasma generellt är bättre på.

En vecka kvar till fotbolls-EM i Österrike och Schweiz – och handeln gör allt för att försöka sälja så många nya platta tv-apparater som möjligt till fotbollintresserade. Men som kund kan det vara svårt att veta vilken sorts tv som passar bäst och som ger den bästa bildkvaliteten när man vill se på sport.

Det finns två huvudfaktorer som spelar roll för att bilden ska bli så bra som möjligt.

Färgdjupet.

Snabbheten.

Färgdjupet, där även svärta ingår (att svarta partier verkligen blir svarta och inte växlar i mörkbrunt), spelar roll för hur bra tv:n är på att återge detaljer i olika sporter (till exempel gräset i fotboll).

Alltsedan platt-tv:s barndom har det varit något som plasma-tv varit bra på och så är det fortfarande.

Vitt och svart är svårt

Lcd-skärmar har dragits med problem när det gäller inte minst svärtan, men också att vitt kan bli för vitt. Fotbollspelares vita byxor, eller vita strumpor kan ibland blir närmast plågsamt vita på en lcd. För att inte tala om en skidbacke eller en hockeyrink.

Det går att justera med kontrasten bland annat. Men på lite sämre lcd-skärmar kan det leda till att hela bilden blir lite gråaktig för att man ska tona ned det alltför vita.

Snabbheten är en annan viktig faktor för en bra upplevelse av sportsändningar. Plasmatekniken är mycket snabb vilket gör att plasmaskärmar normalt inte har några problem med rörelser i sportsändningar och actionfilmer.

På enklare lcd-modeller kan det dock vara ett problem. Men från 100 Hertz-modellerna, som kom ut på marknaden i fjol, klarar även de flesta lcd-tv att visa bra färgdjup och svärta.

Döm själv

I slutänden bör man dock som kund titta själv. Be gärna säljaren i butiken att få se på fotboll i standardupplösning, inte hdtv (om du inte redan har hd-mottagning klar). Välj helst att se på Eurosport. Den kanalen har kanske den sämsta bildkvaliteten i dag och om det ser bra ut då så blir fotbollen ännu bättre när den sänds i TV4 och TV4 sport.