Fullständigt bra full-hd

50 tums plasma från Samsung testad

TEKNIK

50-tums plasma med full-hd-upplösning är äntligen nere på anständiga prisnivåer.

Samsung levererar i vanlig ordning mycket tv för pengarna.

Men det gäller att veta hur man gör för att få full valuta.

Som vanligt när det gäller Samsung har företaget även i år släppt en lavin av nya tv-modeller. Ska man försöka urskilja en trend så är plasma som teknik uppenbarligen på tillbakagående då lcd-tv dominerar med tre serier och hela åtta olika storlekar.

Som jämförelse kommer plasma bara i 42, 50 och 58 tum där väl egentligen bara de två första kan antas intressera en bred grupp konsumenter. 58-tummaren är inte bara väldigt dyr utan kräver även ett vardagsrum utöver det vanliga för att smälta in.

Trend nummer två är att Samsung likt Sony nu satsar stort på hybridmottagare som fungerar lika bra för digital-tv över marknätet som för Comhem-kunder med kabel-tv-abonnemang. Det här eliminerar behovet av en separat box – men bara för vanlig lågupplöst sdtv. hdtv-kunder är fortfarande hänvisade till Comhems hd-box.

Design

Så särskilt mycket har inte hänt på utsidan sedan förra årets modell. Det rör sig fortfarande om en snygg sober yta i blänkande svart, låt vara i ett lite mer slimmat format på djupet än tidigare. Till skillnad mot många av Samsungs mindre modeller ger A557 ett mer kantigt intryck vilket dock smakfullt vägs av mot det ovala bordsstativet med snurrfunktion.

Funktioner

I bildinställningarna hittar vi en nyhet i form av ”Cellängd” bredvid gamla bekanta som ”Kontrast”, ”Ljusstyrka” och ”Skärpa”. Frågan är hur översättaren tänkte här då motsvarande term på engelska är ”Cell Light”. I vilket fall som helst ska funktionen styra övergripande ljusstyrka utan att påverka nivån av svart men det är svårt att se varför inte kontrastreglaget räcker till för ändamålet.

I övrigt finns här en rad parametrar att leka med som fem varianter av färgton, sex bildförhållanden varav ett för pixelmapping, gamma, vitbalans, kantförstärkning och mycket mer.

Prestanda

Det här är en full-hd plasma och därför mår den således bäst matad med full-hd material såsom bluray eller andra högupplösta källor. Som vanligt hävdar vi att det är extremt svårt att se skillnad på 1080p (full-hd) och 720p (standard-hd) när det gäller filmmaterial, om man inte bänkar sig väldigt nära skärmen. Är det huvudsakligen film och tv du tänker använda tv:n till så är det alltså värt att fundera en extra gång om de extra pixlarna är värt pengarna.

Slutsats

Om några år kommer förmodligen alla stora tv-apparater i full-hd men idag betalar man fortfarande rätt mycket mer för de där extra bildpunkterna. Den som verkligen vet hur man kan krama ut den fulla kapaciteten ur en 1080p-panel kommer dock inte bli besviken på Samsung PS50A556/557/558 då den levererar riktigt bra bildkvalitet till ett anständigt pris.

FAKTA

Samsung PS50A557

Typ: Plasma.

Storlek: 50 tum.

Upplösning: 1920x1080 pixlar.

Ljusstyrka: 1300 cd/m 2.

Kontrast: 30 000:1.

Mottagare: DVB-T/C.

Anslutningar: Komposit, s-video, 2 x scart, vga, komponent, 3 x hdmi, usb.

Mått: 1231 x 831 x 320 mm

Vikt: 42 kg.

Pris cirka: 20 000 kr.

Plus:

Prisvärd.

Minus:

Ej 100 Hz.

Läs hela testet här

Mera platt-tv!

Andreas Liebert, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM