"Det är inte schysst att lura på folk platta tv"

Vilse i hd-djungeln? Lugn, vi guidar dig

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Runt 200 000 svenskar har köpt platt-tv hittills i år – men bara att tv:n är hd-klar och har inbyggd digitalbox räcker inte för att se högupplöst tv (hdtv).
TEKNIK

Tror du också att det räcker med en hd-klar platt-tv för att se hdtv?

Du är inte ensam. Tre av fyra svenskar vet inte att det också krävs en hdtv-kanal.

Aftonbladet.se guidar dig genom hd-djungeln.

Tv-handeln med elektronikladorna i spetsen har satsat stenhårt på att sälja platta tv-apparater till fotbolls-EM. Var och varannan dag ligger nya erbjudanden som bilagor i morgontidningarna och dessutom är bussar och stortavlor ute på stan fulla med annonser om platt-tv.

Men många som köper en platt tv förvånas över att bilden inte blir bättre för att tv-skärmen blir större. I en del fall kan den till och med bli sämre än med den gamla tv:n.

Dålig kunskap

Platta tv-apparater är i första hand tänkta att användas för högupplöst hdtv. Det är då bilden blir riktigt bra.

– En tredjedel av svenskarna har ingen aning vad som krävs för att kunna ta emot hdtv. Det är faktiskt något som tv-branschen har stor skuld i som inte informerat tillräckligt, säger Patrik Hofbauer, vd på Canal Digital i Sverige.

En Sifoundersökning som han låtit göra visar att kunskapen om hdtv är mycket dålig. Trots att det finns runt en miljon hd-klara platta tv i svenska hushåll. Många förväxlar digital-tv och hdtv som inte är samma sak.

Få hd-sändningar

Ett stort problem är att det inte finns särskilt många tv-sändningar med hdtv. Och även i de fall de finns måste man utöver en platt-tv som är hd-ready också ha en särskild digitalbox som klarar hdtv. De vanliga boxar som säljs idag gör inte det.

I Boxer-nätet finns det egentligen inte alls. Bara över Nacka-masten utanför Stockholm sänds hdtv på försök. Och fotbolls-EM ingår inte i försöken. Reguljära hd-sändningar i marknätet kommer tidigast efter 2012.

Kräver extrautrustning

Alla sändningar från EM produceras i hd-format. Men vill man se fotbolls-em i hdtv i Sverige måste man ha ett satellitabonnemang från Canal Digital.

I digitala marknätet, hos Visat och i Comhems nät visas hd-sändningarna nedkonverterade till det sämre standardformatet sdtv.

– Med tanke på det tycker jag inte att det är schysst att lura på folk platta tv med inbyggda digitalmottagare för Boxer. De mottagarna är inte klara för hdtv utan kunderna måste köpa till utrustning när sändningarna väl startar, säger Patrik Hofbauer.

FAKTA

Det här behövs för att se hdtv

En tv som är hd-ready.

En ny digitalbox som klarar hdtv. Det vill säga en box som klarar mpeg-4 inte bara mpeg-2 som vanliga digitalboxar klarar.

Hdtv-sändningar.

Vilka sänder hdtv i dag?

Boxer

Egentligen inte alls. Man testar i en sändare över Mälardalen som inte ens ingår i det vanliga digitala marknätet. När radio- och tv-verket delade ut nya tillstånd i mars som gäller fram till 2012 fanns inga hd-kanaler med. Så reguljära hd-sändningar lär dröja tills dess.

Canal Digital

Fungerar bäste för kunder som har parabol och ser satellitsändningar. Tio hd-kanaler finns i dag. Sport, film, natur med mera. Har exklusivt avtal att visa fotbolls-em i hdtv. Canal+ finns också i Com hems nät.

Comhem

Har numera också tio hdtv-kanaler som de flesta hushåll i kabelnätet kan se om det skaffar en ny digitalbox och ett abonnemang. Just nu får man Tv 1000 hd och Tv 1000 Sport hd utan extra kostnad i tre månader.

Viasat

Har varit lite sena ur blocken och har i dag tre hd-kanaler National Geographic, Tv 1000 Hd samt Tv 1000 sport Hd. Man har också tecknat avtal med Svt så Svt Hd kommer att börja sändas hos Viasat i slutet av juni.

Telia

Tv via bredbandet kräver mycket stor bandbredd (hög hastighet) för att fungera. Telia genomför för närvarande en test med 70 hushåll som får hdtv via bredbandet. Men det lär dröja flera år innan det blir en allmän produkt.