Poppig full-hd tv

TEKNIK

Tv-tillverkaren Philips fortsätter på inslagen väg och presenterar en full-hd tv med både ungdomlig design och ljuskonceptet Ambilight.

Men det är inuti som de verkliga fördelarna ligger och ruvar.

Prylportalen har testat en ny 42-tummare från Philips med full-hd upplösning. Med tanke på att full-hd panelerna har blivit så billiga på den sista tiden frågar de sig om de någonsin kommer testa en 42-tums lcd-tv med standardupplösning igen. Om sen konsumenter som köper en apparat enbart för vanligt tv-tittande verkligen behöver full-hd är en annan femma, utvecklingen verkar inte gå att stoppa.

Design

Philips har lagt rätt mycket krut på att lyfta sina apparater rent utseendemässigt den sista tiden. Den testade modellen är inget undantag då en blank, tunn och mjukt avrundad ram omgärdar panelen. En sarg i transparent akrylliknande plast omgärdar i sin tur ramen och ger tv:n en modern, lite poppig look. Kanske inget för dem som föredrar sobert avskalade modeller men designknepet går nog hem hos de flesta. Under logotypen lyser en av de största dioderna jag sett och alltihop står på ett lyxigt bordsstativ.

Funktioner

I vanlig Philips-ordning kommer modellen med ett gäng finesser med innovativa namn som exempelvis Pixel Plus 3 HD och HD Natural Motion. Grundregel är att stänga av det mesta av det här om du tar in bild av bra kvalitet, exempelvis hdtv eller anständigt uppskalad dvd-film.

Ytterligare en typisk Philips-finess är Ambilight som enligt företaget "förhöjer tittarupplevelsen väsentligt genom att återge färgerna i bilden som ljus bakom TV:n". Jaja, om man gillar Ambilight eller inte är i mångt och mycket en smaksak men visst avlastar en svag ljuskälla bakom tv:n ögonen i ett i övrigt helt mörkt rum. För att Philips färgsatta ljus ska komma helt till sin rätt ska tv:n helst upp på en ljus vägg.

Prestanda

I likhet med alla andra full-hd apparater vi har testat är det här en tv för i första hand HD-källor. Matar men den med blu-ray eller andra högupplösta källor blir resultatet bländande bra och i förinställning "Film" presterar den mycket fint mättade färger med tillfredsställande djup svärta. Ska man lyfta fram en enskild parameter som kännetecknar modeller från Philips är det skärpan. Konturbehandlingen är i toppklass och skruvar man inte ner skärpan till noll i inställningarna kan det nästan bli för mycket av det goda i form av en bild som nästan skär in i näthinnan.

Slutsats

Prylportalen anser att Philips 42PFL7603D visar upp nytänkande på utsidan och levererar hög bildkvalitet på insidan. För den som verkligen har behov av full-hd på en 42-tummare är Philips 42PFL7603D onekligen en intressant produkt.

FAKTA

Philips 42PFL7603D

Typ: lcd-tv.

Storlek: 42 tum.

Upplösning: 1920x1080 pixlar.

Ljusstyrka: 500 cd/m 2.

Kontrast: 30000:1 (dyn).

Mottagare: DVB-T/Analog.

Anslutningar: komposit, s-video, 2 x scart, vga, komponent, 3 x hdmi, usb.

Mått: 1046 x 716 x 262 mm

Vikt: 22.5 kg.

Pris: 14 199–16 990 kr (lägsta respektive högsta pris i butiker listade av Prisjakt 2008-06-09).

Läs mer!

Andreas Liebert, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM