Koppla datorn till tv:n - trådlöst

Aftonbladet.se har testat fem mediespelare

TEKNIK

De flesta datorer är fyllda med film och tv i dag.

Och med en platt-tv hemma vill man kunna se filmen där.

Lösningen heter mediespelare. Aftonbladet.se har testat.

I dag är våra familjealbum en samling digitala bilder i datorn. Musiksamlingen består av mp3-filer och de allt större hårddiskarna på datorerna är fyllda med film och tv-program.

Men både stillbilder, musik och video gör sig bättre på skärmar som är större än de som sitter på eller hör till datorerna.

Trådlöst bättre än sladdar

Visst, man kan koppla en dator till tv:n med sladdar. Men det är långt ifrån den mesta praktiska lösningen. Har man trådlöst nätverk hemma är en mediespelare som ansluts till nätverket och direkt till tv:n och stereon eller hemmabion en mycket bättre och smidigare lösning.

Mediespelare som kopplas till tv:n finns i dag i prisläget från 1 600 kronor och uppåt. De finns med eller utan hårddisk, med eller utan dvd-spelare och faktiskt även med eller utan hdmi-anslutning vilket kan verka lite märkligt.

Hdmi-anslutning ännu inte standard

Hdmi är den nya digitala kontakt som är på väg att bli det nya standardsättet att ansluta dvd, digitalboxar och andra videokällor till platt-tv. Framför allt om man vill kunna se sådant som visas i hd-format.

Men några av de vanligare mediespelarna på marknaden saknar fortfarande hdmi-anslutning men har istället så kallad komponentanslutning som i princip är lika bra, men bökigare att ansluta och inte lika smutt.

Priserna sjunker

Det finns mediespelare som kan sända innehåll från en internetansluten dator direkt till tv:n, så kallad streaming. Andra kräver att man först synkroniserar dator och mediespelare och då för över video, bilder och musik till mediespelare för att sedan se innehållet på platt-tv:n. Några spelare har också inbyggd webbläsare så att man i princip kan göra det mesta även utan dator.

Netgears Eva 8000 kan dessutom spela upp bittorrent-filer direkt på tv:n för dem som är intresserade av det.

Priserna på mediespelare har blivit lägre under det senaste året. Så det finns lösningar som funkar för olika stora plånböcker.

FAKTA

Att tänka på när DU väljer mediespelare:

Ska du streama tv och film direkt från Internet behöver du minst åtta megabits bredbandsanslutning.

Vill du kunna spela upp mediefiler direkt från spelare utan att dra igång datorn behöver du en spelare med hårddisk.

Vilka filformat lagrar du oftast film i? Kolla att den spelare du väljer har stöd för dem så du slipper sitta och konvertera alla filmer.

För snygg anslutning rätt in i platt-tv:n med så få kablar som möjligt ska du välja en spelare med hdmi-anslutning.

Även om man har många dvd kan en separat dvd-spelare och en mediespelare vara en bättre lösning än en kombination.

ARTIKELN HANDLAR OM