Ipod-tv från JVC

– släpper också ny supertunn lcd-tv i Sverige

1 av 2
Dockstationen för Ipod sitter bekvämt på tv:ns framsida.
TEKNIK

JVC hade flera intressanta nyheter att visa upp på Ces-mässan i Las Vegas.

Bland annat en lcd-tv med Ipod-docka – och världens tunnaste lcd-tv, bara är 39 mm tjock.

JVC är ett innovativt företag. Ipod-tv:n är en produkt som ingen annan (vad vi vet) hade att visa upp på Ces-mässan. Du stoppar ner din Ipod i dockan – som sitter på framsidan av tv:n – och därifrån kan du styra den via tv:ns fjärrkontroll. Ipod-menyerna kommer upp på bildskärmen och sen kan du välja vad du vill göra med din Ipod.

Har du lågupplöst materiel inspelad på din Ipod kommer det upp en mindre bildruta på tv-skärmen. Har du högupplöst materiel kommer det upp en större ruta. Allt för att du som användare inte ska bli besviken över den dåliga kvalitén på det som du spelar upp.

Du kan också visa bildspel av de bilder du har inlagda i din Ipod, Spelar du upp musik får du upp en spellista med låttitel och artistens namn. Du kan också spela upp musik, även om du använder tv:n för att se på någon film eller på tv.

Uppladdning av Ipoden sker så länge spelaren står i dockan, detta oavsett om tv:n är på eller inte.

39 mm tjock

Totalt släpps Ipod-tv:n i fyra storlekar, 32, 42, 47 och 52 tum. Av de har fyra storlekarna är det bara 32-tummaren som inte har full-hd upplösning. Övriga skärmar har alltså 1080p-upplösning (1920x1080 pixlar). Ipod-modellen heter i USA P-serien och kommer att släppas i USA i mars månad. När och om den kommer till Sverige är idag osäkert.

Vidare har JVC något som de kallar för världens tunnaste lcd-modell. Det är en modell-serie som kommer i två storlekar, 42 och 46 tum. Modellen mäter bara 39 mm på djupet. Även här handlar det om skärmar med full-hd upplösning. Dessa modeller kommer till Sverige under hösten.

JVC kommer också under sommaren med tv-apparater som har inbyggd digitalbox både för det digitala marknätet och för kabel-tv nätet (Com Hem). Någon gång under sommaren är det tänkt att de ska släppas i Sverige. Dessutom kommer det att finnas några modeller som har inbyggd hårddisk.

Färgglada videokameror

JVC jobbar också, precis som de andra tillverkarna, med 100 Hz-tekniken. 100 Hz-tekniken ger en bättre bild framför allt vid snabbare rörelser.

Under våren kommer också totalt åtta nya videokameror från JVC. De första modellerna kommer redan under februari månad och följs av flera nya modeller under våren. Tidigare har en videokamera varit antingen silverfärgad eller svart, nu kommer JVC med en röd och en blå modell.

Niclas Lidström, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM