Supertunn platt-tv

TEKNIK

Nyligen presenterade Sharp sin nya X-serie i Japan.

Det handlar om extremt tunna lcd-tv med fullmatad specifikation.

Här i Europa får vi tyvärr vänta ända till september innan den dyker upp under namnet D95.

Foto: akihabaranews.com
En förutsättning för det slimmade formatet är att en del elektronik förpassas till en break-out-box.

Som vi kunde se redan på Ces-mässan i USA början av januari lovar tv-tillverkarna tunt i år. LG, Samsung och Hitachi är bara några exempel på märken som kommer att lansera betydligt mer slimmade modeller i år jämfört med föregående generation.

Separat låda

Enligt Sharp är D95 världens tunnaste lcd-tv ”i produktion” men hurvida det påståendet fortfarande äger laga kraft i höst återstår att se. Vi kan i alla fall konstatera att modellen, med sina 34 millimeter på djupet, lätt kvalar in i kategorin diet-tv. För att lyckas med det här konststycket har dock Sharp placerad mottagare och anslutningar i en separat låda som får trängas med andra enheter i racket under tv:n.

D95 kommer som 37, 42, och 46-tummare och självklart snackar vi full hd-upplösning, 1920x1080 bildpunkter. I specifikationen brassar Sharp på med 15000:1 i dynamisk kontrast, 450 cd/m2 i ljusstyrka och 100/120 Hz uppdateringsfrekvens för mjuka rörelser på skärmen.

Dyrgripar

Dessutom ska modellerna trots sitt tunna format komma med riktigt bra ljud genererat av hela åtta individuella högtalare. Slutligen gör det ju inte ont att tv:n bara drar 0,5 watt i standby-läge, vilket ju sparar en hel del sköna slantar på sikt.

I mars dyker de här godbitarna upp i japanska affärer och priserna startar på drygt 21 000 kronor för 37-tummaren. Riktpriser för Sverige finns inte ännu men det är alltså inga budget-apparater vi talar om här.

Men varför får vi vänta så länge i Sverige?

- Apparaterna måste anpassas för europeiska förhållanden. Det handlar bland annat om att förse dem med digitala mottagare som funkar här i Sverige, förklarar Fredrik Ribbing, produktchef på Sharp i Sverige.

Dessutom avslöjar Fredrik att det kommer ännu en serie från Sharp under senhösten. Det handlar om ännu tunnare apparater med ännu bättre prestanda. Men mer information än så vill han inte släppa i dagsläget.

Andreas Liebert, Prylportalen