Go´natt Sverige

Så släcks det gamla tv-nätet - ort för ort

TEKNIK

Nu släcks det gamla tv-Sverige.

Och det kommer att kosta dig pengar.

Visby blir först ut när det analoga nätet i höst börjar bytas ut mot ett digitalt.

Foto: LASSE ALLARD
att köpa - eller inte köpa... Tv-handlare Johan Sandberg i Stockholm får många frågor redan nu från kunder som undrar vad de behöver för att se på tv när det analoga nätet släcks - även om det dröjer till 2007 i Stockholm.

Där är det slut i rutan med analoga sändningar 19 september. Den 10 oktober följer Gävle efter och i Motala är det analog ridå den 21 november.

I fyra etapper släcks sedan Sverige undan för undan. Senast i januari 2008 ska allt vara utbytt.

Flera fördelar

Det finns fördelar med det för konsumenterna.

Fler kanaler och tjänster att välja mellan, skarpare bild och bättre ljud.

Men det kostar. Särskilt för alla som har flera tv-apparater i hemmet. För att inte tala om dem som har det i sommarhuset eller båten.

Varje tv kräver nämligen en egen box. Och där hägrar fortfarande den framtid som utlovar att boxens funktion ska vara inbyggd i tv:n.

-Investeringen i en digitalbox, omkring 800 kronor, kommer man inte ifrån. Och är tv-antennen äldre än 15 år finns det risk för att man måste byta även den, säger Lorentz Andersson, ordförande för Digital-tv-kommissionen.

Går att få gratis

Men det går att få boxen gratis eller för 1 krona. Fast då måste man teckna långa abonnemang hos något av de bolag som erbjuder olika och omfattande kanalutbud. Extra månadskostnad: allt från 29 till 189 kronor.

I en undersökning svarade 76 procent av de tillfrågade i åldrarna 15 till 74 år att de vet att det analoga nätet kommer att släckas.

Detta märker också tv-handlarna av.

-Ja, absolut. Folk kommer in och frågar vad de behöver ha för digital-tv. Även om de inte köper nu så vill de veta, säger Johan Sandberg, tv-handlare i Stockholm, huvudstaden som inte byter till digitalt förrän första halvåret 2007.

Sverige ligger i fas med övriga Europa i racet att byta analogt mot digitalt.

Finland räknar med att vara klara ett kvartal före Sverige, hösten 2007.

Detta är digital-tv

Leif-Åke Josefsson