Se Zlatan dubbelt så bra i nya hdtv

Ny teknik ska locka fler tittare

TEKNIK

Fotbolls-VM nästa år kommer att sändas i hdtv. Med dubbelt så

bra bild och bioljud ska tittarna lockas att satsa på den nya tekniken.

Foto: Marcus Ericsson
Hdtv väntas blir en lika stor omvälvning som när färg-tv:n kom. Och fotbolls-VM nästa år kommer att sändas i den nya tekniken. – Det kommer säkert att få många att köpa ny utrustning, säger Anders Appelqvist på Hdtv-forum.

Idrottsevenemang har en förmåga att påverka svenska folkets tv-vanor. 1958 bidrog fotbolls-VM i Sverige till att tv:n på allvar blev en produkt som fanns i de flesta svenska hem.

Tio år senare var det de olympiska vinterspelen i Grenoble och sommar-OS i Mexiko som fick svensken att skaffa färg-tv.

–?Det kommer troligen att bli likadant med hdtv. Det kommer att dröja ett antal år innan det mesta verkligen produceras och sänds i hdtv, säger Lennart Ivarsson, informationschef på statliga Teracom som äger och driver marknätet i Sverige.

I det digitala marknätet använder man i dag en komprimeringsteknik som kallas mpeg2. Med den tar en tv-kanal mell an 3 och 5 mbps av de 22 som finns tillgängliga i varje multiplexer, eller mux i det digitala tv-nätet. En hdtv-kanal skulle ta 17–19 mbps.

Hur funkar det?

En förutsättning för att få ut hdtv-tekniken brett är att använda en ny teknik för att komprimera tv-signalen så att den inte tar för stor plats. Dessutom blir det mera plats i marknätet i takt med att de analoga sändarna stängs av en efter en.

Redan under början av nästa år väntas nya digitalboxar till Sverige som klarar den senaste komprimeringtekniken mpeg4. Med den går det att trycka ihop även en hdtv-kanal till runt 5 mbps och då finns det plats för fler kanaler i sändarnätet.

Peter Pettersson

[email protected]

Läs också:

Peter Pettersson