Med nya boxen kan du både titta och spela in

Hitta bästa boxen för dig med Pryls stora guide

Foto: stefan mattsson
När marksändarna släcks dyker nya problem upp. En box med dubbla mottagare kan lösa problemen.
TEKNIK

Nu kommer digitalboxarna med dubbla tv.

Då kan man se ett program och spela in ett annat.

– De öppnar nya möjligheter för digital-tv, säger Magnus Ahxner på Teracom.

De som har tv via satellit hemma har känt till problemet en längre tid. Man kan bara koda av en kanal åt gången och alltså inte se ett program och spela in ett annat utan att ha två boxar. När nu marksändarna för analog tv börjat släckas har de som skaffat digitalbox för marknätet också upptäckt problemet.

Har dubbla tuners

Det är dyrt med två boxar och dubbla abonnemang för att kunna få ungefär samma frihet som man varit van vid med analog tv.

Men nu kommer det flera boxar med dubbla mottagare eller tuners som branschen säger.

Två testar vi här i Pryl . Sagem PVR 6200 T med en hårddisk på 80 GB och Dilog DT-550 som har en hårddisk på 160 GB.

Dyrare köpa nya boxarna

Fast den nya tekniken kostar pengar.

En bra vanlig digitalbox för marknätet går på runt en tusenlapp i dag. Utan subventioner. Det är dock få som köper på det sättet. De flesta får sin box tillsammans med ett Boxer­abonnemang på 12 eller 24 månader.

De nya boxarna från Sagem och Dilog kostar osubventionerade 3 800 respektive 4 290 kronor.

– Men då är de ju mer än boxar med två tuners. De har hårddiskar som gör att man kan spela in mängder med tv, säger Magnus Ahxner, teknisk specialist på Teracom.

Med dubbla tv-mottagare kan de nya boxarna visa ett program och spela in ett annat och klara sig med ett programkort från Boxer. Skälet till att de gör det är att det program som spelas in inte kodas av med hjälp av programkortet förrän det visas. Det går alltså inte att se på två olika program på två olika tv-apparater samtidigt med de nya boxarna heller.

Vill man kunna göra det krävs det fortfarande dubbla programkort. Genom att köpa ett så kallat tvillingkort från Boxer får man ett kort till för 79 kronor i månaden. Men det är begränsat till Boxers så kallade familjepaket och kan inte visa filmkanaler eller andra tillval.

Står hyresvärden för din digital-tv?

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM