Test: Fem 50-tums plasmaskärmar

TEKNIK

Håll avståndet!

Nu sneglar allt fler på de riktigt stora skärmarna. För under 40 000 kan man komma över en 50-tums plasma-TV som ger den där riktigt stora och imponerande bilden i vardagsrummet.

Den tekniska utvecklingen har gått svindlande snabbt de senaste åren. Från tjock gammal bildrörs-TV i 32-tumsutförande till platta apparater med betydligt större bildyta.

Tyvärr har utvecklingen av TV-utsändningarna inte lyckats hålla jämna steg. Visserligen betyder övergången till digital-TV i många väsentligheter bättre bild men vi pratar fortfarande om en lågupplöst signal.

Högupplöst HDTV står förvisso i startgroparna men SVT räknar med att det dröjer ända till 2015 innan allt är fullt genomfört.

Brusigt

Så räkna med att du kommer mata din nya stora 50-tummare med TV-signaler anpassade för mindre skärmar under flera år framöver. Det betyder att bildens alla brister och fel kommer att komma i en helt annan dager.

I en analog TV-signal är det framför allt brus som syns och för de som uppgraderat till digital motsvarighet kan synbar pixelering och enfärgade block försämra bilden. Hur bra eller dålig bilden blir beror till stor del på hur bra TV:ns interna bildbearbetning fungerar men även mottagningsförhållandet spelar in vilket kan förbättras med till exempel en ny antenn.

Sitt längre bort

Lösningen på problemet kan vara att förflytta sig längre från skärmen. För ett 42-tummare är det idealiska betraktningsavståndet 3 - 4 meter men räkna med att det ökar med någon meter för en 50-tums TV.

Naturligtvis faller en del av argumenten för en stor skärm om man sätter sig längre ifrån den men alternativet är ju i värsta fall att du upplever bilden från din nya TV som sämre än den föregående.

Bra DVD-kvalitet

Men det här problemet gäller i första hand TV. En välproducerad DVD-film, spelad på en bättre DVD-spelare som i bästa fall kopplas digitalt till skärmen kommer att ge utsökt bild - trots att DVD-systemet i grunden arbetar med samma upplösning som TV-utsändningarna.

Det beror på att film på DVD inte alls i samma utsträckning behöver komprimeras eftersom den inte distribueras över etern.

Så du som inte har tillgång till den allra bästa TV-mottagningen men ändå vill satsa på riktigt stor bild får övervintra med en rejäl samling DVD-filmer fram till dess att HDTV blir verklighet. Om du inte vill flytta på soffan förstås.

Testet är gjort i samarbete med Prylportalen