Snart kommer tv:n som tvingar dig se reklamen

Zappar du får du inte se hur filmen slutar

TEKNIK

Zappar du bort reklamen utan att betala får du inte se färdigt programmet.

Snart kommer digitalboxen som väntas föda en ny form av fattigmans-tv.

Nu kommer en digitalbox som tvingar dig att se reklamen.

Det är teknikföretaget Philips som tagit patent på en ny digitalbox med inbyggt reklamtvång. För att låsa upp inställningen - som hindrar tittaren från att byta kanal under pågående reklampauser - kräver tv-distributören "en smärre" avgift.

Zappar man utan betald avgift kan man inte se fortsättningen på filmen eller programmet. Den försvinner från den ursprungliga kanalinställningen.

Zappförbudet kommer att gälla både när man tittar på program i realtid och när man spelat in program i förväg.

Att spela in program blir möjligt eftersom den aktuella boxen är hårddiskbaserad.

Skräck för reklamens vinnare

Fördelen med andra hårddiskbaserade digitalboxar - och anledningen till att de väntas bli det nya svarta bland tittare med digital-tv hemma - är att tittaren kan dumpa reklamen helt.

Den som tittar i realtid kan spola förbi den - och den som tittar med tio minuters fördröjning kan trycka fram till nästa spår och se vidare på programmet. Hårddiskboxarna har signalerna lagrade och tv-tittaren bestämmer själv.

- Det är det som är den stora skräcken för alla som tjänar pengar på tv-reklam. Deras säljargument kommer att bli helt ihåliga när de hårddiskbaserade boxarna sprids. Ingen kommer veta hur många som faktiskt ser reklamen, säger Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson till aftonbladet.se.

"Riktas mot låginkomsttagare"

Men varför skulle då någon överhuvudtaget vilja köpa Philips box? För privatpersoner är svaret enkelt: Den kommer vara väldigt mycket billigare än andra hårddiskbaserade boxar.

- Jag tror att tv-distributörerna kommer sprida dem mer eller mindre gratis. Det kommer att locka ungdomar och andra låginkomsttagare, eftersom andra hårddiskboxar ändå kostar ett par tusen kronor, säger Peter Pettersson.

Karin Henriksson