SVT satsar på HD i höst

Testsändningarna har redan börjat

TEKNIK

Sveriges Television kommer under hösten att satsa på HDTV.

Sport, långfilmer, drama och olika dokumentärer kommer sändas i HDTV.

Foto: niclas lidström
Sissela Andrén.

Efter sommarens succé för SVT när de tillsammans med TV4 sände alla matcher i fotbolls-VM i HD-kvalité, siktar man vidare mot nya mål. Under hösten kommer testsändningar att fortgå och målet är att under de närmaste åren lära sig och utbilda personalen inom SVT om HDTV och vad det innebär.

Schlager och allsång

- Vi räknar med att under nästa år sända såväl melodifestivalen som Allsång på Skansen i HD, berättar Sissela Andrén på SVT.

Sissela är ansvarig för SVT:s HDTV-satsning och målsättningen är att under hösten sända en hel del program i HD. Dessa program måste sändas parallellt i både SVT:s vanliga kanaler eftersom SVT:s avtal med staten säger detta.

- Vi kommer att sända en och annan långfilm i HD också under hösten, avslöjar Sissela.

VM-spelen i alpint och friidrot

Under vintern hoppas man att alpina VM i Åre kommer att sändas i HD, men det är långt ifrån klart ännu. Dessutom vet man redan nu att friidrotts-VM i Japan nästa sommar kommer att sändas i HD i SVT.

- Distributionen kommer först och främst ske via Canal Digital, alltså via satellit, sen hoppas vi också att Com Hem, Viasat och att vi kan komma igång med HD-sändningar i marknätet, förklarar Sissela.

Under hösten 2007 kommer minst ett program varje kväll att sändas i HD.

Niclas Lidström