Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 4 FEBRUARI 2000
  

Vart tog du vägen?
Klart vi minns professor Drövel. Puls hittar en pensionerad skådis i Oslo.

Professor Drövel Professor Drövel när det begav sig.
Foto: SVT
Norges störste upptäcktsresande i modern tid.
  Nä, vi snackar inte om Thor Heyerdahl eller Roald Amundsen.
  Puls har gått i de kultförklarade bröderna Dals fotspår – och hittat den försvunne professor Drövel.

  1979 tog han sina första paddeltag in i tv-historien.
  En gammal knarrig, mustaschprydd äventyrare i tropikhjälm och khaki som gick upp i rök tillsammans med sin kanot under en upptäcktsfärd upp för floden Overflødet någonstans i djungeln utanför Oslo.
  Avsnitten av ”Bröderna Dal och professor Drövels hemlighet” inleddes alltid med en grynig svartvit filmsekvens med professorn, ”de sista bilderna som togs innan han försvann spårlöst”, som speakern Tom Mathisen uttryckte det med avgrundsdarr på stämman. Sedan fortsatte de konstiga bröderna Gaus, Roms och Brumund Dal sitt knäppa letande efter vetenskapsmannen i taffliga fejktropiska miljöer.
  70-talets coolaste norska tv-serie visades även i Sverige – och gjorde störtskön succé.
  Men vart tog professor Drövel vägen?

Kan bli en ny omgång av serien
  Puls spårade upp Brumund Dal, som i dag jobbar som producent på den norska statstelevisionen NRK och heter Trond Kirkvaag. Han är fortfarande jättepolare med ”bröderna” Gaus och Roms, alias Lars Mjøen och Knut Lystad. Lars pysslar i dag med reklamfilm och Knut har en komediserie i norska TV2.
  – Vi har faktiskt snackat om att göra en allra sista omgång av ”Bröderna Dal” där vi lämnar över stafettpinnen till några yngre släktingar. Men projektet är bara på idéplanet ännu, berättar Trond Kirkvaag.
  Han berättar hur kultserien kom till.
  – Vi ville göra program som vi själva hade velat se när vi var små, alltså något med så lite pedagogik som möjligt och med mesta möjliga äventyr, säger han.
  Med andra ord, mer pojkböcker än pekpinnar. Och fullständigt skruvat.
  Den som sett serien minns säkert också de läskiga cliff hanger-sluten på varje ”episode”. Och den milda melodi som ackompanjerade eftertexterna – ”The eye of Vendor” av The Mandala Band.
  Men vart tog professor Drövel vägen?
  Nya Teatern i Oslo har svaret. Professor Drövel (professor Gomsegel – på svenska) heter egentligen Helge Reiss och är en gammal pensionerad skådis med flera paradroller på meritlistan.
  Professor Drövel blir jättelycklig när Puls berättar att han är kult i Sverige.
  – Jag blev världsberömd i Norge och Sverige för en scen som tog mig två timmar att göra. Jag satt bara i en kanot och viftade lite med armarna, skrockar han.
  Än i dag kommer 30-åriga föräldrar fram på gatan för att visa upp idolen för sina barn, berättar Drövel.
  Så visst är han stor.
  Ja, rent av störst.
  Vad säger Nobelpriskommittén?

dan.panas@aftonbladet.se

arkiv professor Drövel
Namn: Helge Reiss. Ålder: 71. Familj: Hustru, två vuxna barn och tre barnbarn. Bor: I Oslo. Aktuell: Alltid, som professor Drövel. Brødrene Dal-äventyr i tv: ”Brødrene Dal og Professor Drövels hemmelighet” (1979), ”Brødrene Dal og spektralsteinene” (1982), ”Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is” (1994).
Vad hände med dina idoler? Puls bestämde sig för att leta upp stjärnorna som försvann. Professor Drövel är en av dem. Fler förslag? Mejla puls@aftonbladet.se

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Johanna Börjesson