Aftonbladet  
Aftonbladet  

Fredag 16 januari 1998

   Titanic tog henne till toppen

- Jag är nog lite masochistiskt lagd, att plåga sig i det kalla vattnet tvingade fram starka känslor hos mig, säger Kate Winslet. Bilden kommer från ”Förnuft och känsla”.
Foto: AP

Kate Winslet vill inte bo i Hollywood som alla andra kändisar. Hon går hellre och skrotar i London. Nu spelar hon mot Leonard DiCaprio i nya storfilmen ”Titanic”.

CANNES. ”Titanic” är alla tiders dyraste film.
  Men filmens kvinnliga stjärna Kate Winslet, 22, struntar i budgeten på 1,5 miljarder kronor, alla rykten och allt skvaller som kretsat kring inspelningen.
  - Filmens storlek spelar ingen roll, för mig är det helt enkelt en väldigt gripande kärlekshistoria, säger hon.
  Vi träffades under fjolårets Cannes-festival. Hon var där för att göra PR för ”Hamlet”, där hon spelar Ofelia. Några utländska Shakespeare-älskande journalister blev sura när vi i stället pratade om ”Titanic”, men Kate sa efter intervjun att hon bara tyckte det var skönt att slippa prata Shakespeare ett tag.
  - Bara för att man är med i ”Hamlet”, behöver man ju inte vara en fanatiker. När vi tvingades läsa Shakespeare i plugget, tyckte jag det var skittråkigt. Men det var kul att spela Ofelia i filmen. För det är en häftig roll. Och Kenneth Branagh är ju en hyfsad ”lärare” om man nu ska bilda sig lite i ämnet...
  Hon kommer från den engelska staden Reading. Morföräldrarna drev stadens lokala teater, pappan är lokal skådespelare.
  Första jobbet var en reklamfilm för frukostflingor. Första ”riktiga” jobbet, hon var bara 17 år, var huvudrollen i dramat ”Svarta änglar”. Sedan följde Jane Austen-filmen ”Förnuft och känsla”, för vilken hon Oscar-nominerades, ”Jude” och ”Hamlet”.

Kalla mig inte stjärna, då känner jag mig bara fånig
  Och så ”Titanic”, alla tiders största filmprojekt.
  - Det var inte det som lockade mig. Det var passionen i historien, skildringen av hur långt kärleken kan driva människor.
  Det är väl inte för inte som regissören James Cameron övertygade filmbolagsdirektörerna att satsa på historien, genom att kalla den ”Romeo & Julia ombord på Titanic”.

Tillsammans med Leonardo DiCaprio i ”Titanic”.
Foto: AP
  Cameron var dock måttligt imponerad av Kate Winslets provfilmningar. Kates rollfigur är 17-åriga amerikanska överklassflickan Rose DeWitt Bukater, som förälskar sig i en fattig yngling (Leonardo DiCaprio) som reser i tredje klass. Regissören var tveksam inför om hon skulle klara av den amerikanska dialekten. Eller om hon helt enkelt var rätt unga kvinna att para ihop med DiCaprio.
  - Jag skickade honom en ros och undertecknade kortet med ”Från din Rose”. Jag ringde och tjatade, skällde på honom för att han över huvud taget träffade andra skådisar. För det var ju jag som var Rose, jag visste det, berättar Kate.
  Det har skrivits mycket om den jobbiga inspelningen. Över ett halvår lång. Skådespelarna och statisterna tillbringade mycket av den tiden vadande i halvljummet vatten, ibland i tolv-tretton timmar per dygn. Och James Cameron fick med jämna mellanrum raseriutbrott på allt och alla.
  - Jag kom mycket bra överens med både James (Cameron) och ”Leo” (DiCaprio). Det är klart det var jobbigt ibland. Men jag är nog lite masochistiskt lagd, att plåga sig i det kalla vattnet tvingade fram starka känslor hos mig.
  - För mig var faktiskt det jobbigaste att vara borta från familj och vänner under så lång tid.
  Någon typisk Hollywood-stjärna lär aldrig Kate Winslet bli.
  - Kaliforniens livsstil passar inte mig. Jag vill hellre gå och skrota på engelska landsbygden. Eller pyssla i min nya lägenhet i London. Och kalla mig inte stjärna, då känner jag mig bara fånig.
Och hur var det med alla rykten om en romans med Leonardo DiCaprio?
  - Ha ha, vi är bara vänner. Jag har ingen pojkvän. Min pappa har faktiskt sagt: Du kommer aldrig att hitta nån, så orimliga krav som du har på killarna.

Se klipp från filmen ”Titanic”.

arkiv kate winslet
Namn: Kate Winslet. Ålder: 22. Bor: Lägenhet i London. Familj: Mor, far, två systrar, en bror. Karriär: Filmdebut i ”Svarta änglar” (1994). Har sedan gjort ”Förnuft och känsla” (1995, Oscarnominerad!), ”Hamlet” och ”Jude” (1996), ”Titanic” (1997) och Woody Allens kommande film ”Celebrity”.

Flera scener filmades ombord på riktiga ”Titanic”
Flera scener i filmen ”Titanic” är filmade i det riktiga vraket på havsbotten. James Cameron lånade en rysk ubåt, en Mir 1, för att nå dit.
Största delen av filmen spelades in vid den modell av ”Titanic”, nästan i full skala , som byggdes upp i Rosarito Beach i Mexiko.
”Titanic”-modellen placerades sedan i en vattentank med cirka 70 miljoner liter vatten. I många scener, t ex med människor i vattnet, användes dataanimationer.
Chris O'Donnell, Matthew McConaughey, Gwyneth Paltrow och Claire Danes är de skådespelare som främst konkurrerade med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet om huvudrollerna.
Regissören James Cameron är tidigare känd för Terminator-filmerna, ”Avgrunden” och ”True lies”.


arkiv ”Titanic”
Båten kostade 60 miljoner kronor att bygga.
Den var 269 meter lång och vägde cirka 60 000 ton.
Titanics jungfruresa började mitt på dagen 10 april 1912 i Southampton. Fyra dagar senare, klockan 23.40, krockade båten med ett stort isberg. Några timmar senare sjönk båten.
Antalet livbåtar räckte bara till hälften av passagerarna. Ändå lämnade flera av livbåtarna ”Titanic” knappt halvfulla av människor.
Totalt fanns det 2 207 personer ombord under jungfruresan. Av dem var 164 svenskar.
44 svenskar överlevde katastrofen.
Totalt omkom 1 495 människor, 712 räddades.
60 procent av förstaklasspassagerarna räddades. Motsvarande siffra för dem i tredje klass är bara 25 procent.
Kvinnor och barn i första och andra klass hade företräde till livbåtarna.
Medan ”Titanic” sjönk fortsatte orkestern att spela för att lugna passagerarna.

Rederiet White Star Lines reklamaffisch för ”Titanic”.
Se klipp från filmen Titanic