Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 24 JULI 1998
 

Mästarens bästa tips

Han kallas Sveriges flipperkung.
  Mats Andersson, 32, har spelat i över 20 år och vunnit både SM och EM.
  – Flipper handlar jättemycket om koncentration och mental styrka.


Mästarens tips: Träna!
FOTO: EVA TEDESJÖ

  Hur tar man steget från vanlig amatörflipprare till medalj-dekorerat proffs? Man börjar med att lyssna på råden från en mästare.
  – Man bör naturligtvis vara träffsäker och ha bollsinne. Men det viktigaste är att man har ett lugn, att man inte stressar upp sig, säger Mats Andersson som av många i branschen anses som flipperkungen i Sverige. Och han har egentligen bara ett råd: Träna, träna, träna.
  – Jag tränade nästan varje dag. Man kan träna på att göra allt svårare saker, som att flytta kulen från en flipper till en annan.
  Någon större fysikträning krävs dock inte:
  – Det enda som egentligen är jobbigt är att man kan bli trött i benen efter ett tag.
  Framför allt är det på det mentala planet träningen ligger.
  – Jag har sett jättemånga som varit bra på träning, men åkt ut direkt i tävlingar. De är tekniska, men har inte nerverna. Och flipper handlar jättemycket om koncentration.
  Mats Andersson vann SM 1994, blev Europa-mästare året därefter och tog en tredjeplats i VM i USA samma år.
  – På VM-nivå kan det ligga lite pengar i det. Man kan vinna upp till 2 000 dollar eller ett flipperspel. Det kan man ju sälja och tjäna en del.
Johan Brännström


arkiv flipper
Bumprar: Rekyl-väggar ofta belägna på spelets övre parti som skjuter kulan vidare. Display: Poängräknaren och monitorn som guidar dig rätt i jakten på mest poäng. Flipprar: De ”fenor” som spelaren använder som målgård för att hindra kulan från att rinna ut och hålla den i spel med. Grand Champion: Den regerande high score-hållaren. High Score: Varje spelares mål; varje spels rekordlista där du får skriva in dina initialer. Knack: Frispel. Kopp: Hål där kulan stannar. Multiboll: Flera kulor i spel samtidigt som kan ge jackpot. Ramper: Upphöjd backe där kulan skjuts upp. Slingshots: Små fjädrar, ofta belägna på nedre sidpartierna, som skjuter ut kulan på rekylliknande vis. Tilt: När man stöter till spelet för hårt, för att försöka ändra kulans bana, sätts det ur funktion så man förlorar sin boll.

Visste du att...
...förlagan till flipperspelet hette Bagatelle, ett spel som importerades till Amerika av franska soldater redan kring franska revolutionen i slutet på 1700-talet. Bagatelle gick ut på att man man sköt kulor uppför en sluttande träbana mot hörnhål.

...1871 tog en uppfinnare i Ohio patent på ett spel där en fjäder sköt iväg kulan. Spelet hade också klockor och, som hinder, pluggar. Men det var först kring depressionen, på 1930-talet som spelet tog fart.

...det första riktiga eldrivna, golv-baserade flipperspelet hette ”Humpty Dumpty” och kom 1947, utrustat med de ingredienser som idag kännetecknar spelet; flipprar på sidorna, lampor och ljud.

...flipper blev lagligt i New York först 1976. Det var stadens gamla borgmästare Fiorello Laguardia som 1941 startade ett krig mot flipperindustrin som han ansåg rånade stackars skolbarn på deras lunchpengar.

...flipperindustrin i Japan är större än bilindustrin. Intäkterna från Pachinko, som spelet kallas där, har mer än dubblats sedan 1980. Idag omsätter flippertokiga japaner 275 miljard per år – i dollar räknat. Över 18 000 flipperhallar finns i landet.

...70 procent av dem som spelar i Sverige är mellan 25 och 35 år.

...vi i Sverige har en av de största begagnade marknaderna för flipperspel. Det finns runt 4-5000 privatägda spel i hem över hela landet.

...ett nytt flipper kostar från ca 50 000 kronor. Priserna för ett 4–5 år gammalt ligger dock på betydligt humanare 3 000-5 000 kronor.


Mera puls