Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
FREDAG 24 JULI 1998
 

Upp med händerna! Stilpolisen är här

783
Mattias har vita byxor, 298 kronor, H&M, loafers Camel Boots, Hawaii-skjorta, 300 kronor, Say hello to my little friend, vitt linne, 198 kronor, Levi¥s. Henrik har vit kavaj i lack, 2 395 kronor, Bill Tornade/jus, cerisefärgad t-shirt under, 499 kronor, Diesel, ljusblå byxor, 895 kronor, Lindeberg/jus, loafers från Camel Boots.
Foto:SARA RINGSTRÖMÅh, ljuva 80-tal. Hawaii-skjortor, blonderat hår och vita kostymer.
Lek att du är är supersnutarna Sonny Crocket och Richard Tubbs från tv-serien Miami Vice så blir du coolast i sommar.
Sköna killarna Mattias Lindblom och Henrik Johnsson visar dig hur.


”Fantastiskt snyggt”, tycker Mattias Lindblom, sångare i Vacuum, om Miami Vice-modet. Varken han eller programledaren Henrik Johnsson tvekar att hoppa i Hawaii-skjortor med klädsamt Crocket-stuk inför Puls-plåtningen.
  Mattias: 80-talet var mer androgynt. Män kunde klä sig ballare, använda ballare färger. Om du tar på dig en rosa t-shirt i dag är du konstig. Underlig.
Vem ville ni helst vara, Sonny Crocket (Don Johnson) eller Richard Tubbs (Philip Michael Thomas)?
  Mattias: Crocket.
  Henrik: Jag också. Han var det som jag tycker är så mycket 80-tal: en man med slingor, solbränna och cerise t-shirt som bär på nån sorg. ”Min bror knarkar och därför kämpar jag för det här.” Det var mycket ideal – mitt i allt det smetiga, äckliga med stora kostymer och inga strumpor.
  Mattias: Miami Vice var på tv det som Duran Duran var i musiklivet.
  Henrik: Oh ja. Jag hade fem Duran Duran-affischer på väggen – innan jag ens hade hört dem! De färgade håret och var så coola att jag köpte dem rakt av.
Finns det några 80-talshjältar kvar i dag?
  Henrik: Nja. Få decennier kan ha odlat så många losers som 80-talet.Yuppisarna spekulerade ju bort sig själva...
  Mattias: ...och Don Johnson skulle bli filmstjärna. Annars känns Noice alltid rätt. Jag köpte alla Noices skivor på cd nu. Hasse Carlsson är anledningen till att jag sjunger i dag, f-n vad jag gillar honom! Jag såg dem live i Malmö och de kicked ass alltså, still.
”Crocket var det som jag tycker är så mycket 80-tal: en man med slingor, solbränna och cerise t-shirt som bär på nån sorg.”

Är ni 80-talsnostalgiker?
  Mattias: Ja, det var de gyllene åren när man var runt 14–15 med första tjejen, första stora kärleken.
  Henrik: Jag var åtta år när det började och 18 när det slutade. Och där-emellan gör man allt.
Hade ni hockeyfrilla?
  Henrik: Ja! Jag tyckte det var så jävla snyggt! Jag hade skitlångt hår och kort på huvudet som stod ut. Jag kan fortfarande känna känslan när jag fönade håret med mousse och borste. Aaah – det var så gött.
  Mattias: Jag gick bara in till frillan med en bild på Dave Gahan i Depeche Mode och sa ”såhär vill jag se ut”. Kort uppåt med lite färgat i topparna. Jag var ju syntpopare.
  Henrik: Jag var hårdrockare! Det jag håller kvar av 80-talet är musiken: Iron Maiden, Motorhead, Saxon. Och Europes första skivor var riktigt bra.
  Mattias: På 80-talet var man antingen hårdrockare, syntare eller plugghäst. Jag var allt. När min kompis Nicko och jag var på språkresa i England gick vi in i en butik på Carnaby Street och köpte spetsiga häxskor med döskallespännen, brallor som man snörade åt, en brutal t-shirt med Johnny Rotten och färgade håret svart. Vi ändrade oss totalt. Jag glömmer
aldrig hur vår värdmamma öppnade dörren och sa ”oh my God!” Sen stängde hon den igen.
  – Men vi blev utnämnda till årets punkare i Eastbourne!
  Henrik: Det skulle inte gå att ändra sig så radikalt på 90-talet, i och med att kläder mer handlar om livsstil. Ett sätt att uttrycka hur du tänker, dina värderingar. Allt sånt.
Vad vill ni visa med er klädstil?
  Henrik: Öppenhet för allting.
  Mattias: Personlighet. Jag är ju barnsligt förtjust i kilt, till exempel. Klä dig som du känner för varje dag. Var dig själv.
Cecilia Hahne


Fortsättning: Så blir du Miami Vice-snajsig


arkiv Henrik Johnsson

Ålder: 26. Yrke: Sommarvikarie i P3:s ”Morronpasset”, programledare i SVT i höst. Bor: Trea i Stockholm och stuga på landet. Civilstånd: Sambo med Alice Bah. De ska snart gifta sig. Knäppast i garderoben: Min rosa kråsskjorta i siden. Skulle aldrig ta på mig: Kort kavaj.

arkiv Mattias Lindblom

Ålder: 26. Yrke: Sångare i Vacuum. Bor: På Söder i Stockholm. Civilstånd: Singel. (”Sökes: snäll, underbar flicka med mycket tålamod. Skicka bild och ansökan till Puls. Ålder egalt!”) Knäppast i garderoben: En knallorange Hawaii-skjorta med vita blommor. Skulle aldrig ta på mig: Militärbrallor.

Mera puls