Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetPuls
MÅNDAG 20 DECEMBER
  

Århundradets bästa svenska artister
Sverige då? Nej, ingen svensk kan mäta sig med storheterna på den stora listan över århundradets bästa. Men vi kunde naturligtvis inte låta bli att börja kriga om hur en blågul motsvarighet skulle kunna se ut. Det här var vad vi, efter sedvanliga slagsmål, kom fram till.

494
1. Cornelis Vreeswijk
Cornelis spelade själv aldrig rock i egentlig mening, men hans mustiga blues, hans skrovliga folkvisor och hans punkiga attityd gjorde djupare avtryck i den svenska rockmusiken än vad han brukar få erkännande för. En hjälte för alla generationer.

Läs om på Dylan – ”århundradets artist”
Läs om och lyssna på övriga 49 artisterna på topplistan!
Så laddar du hem Realplayer

98
2. Ulf Lundell
25 år av passion och kompromisslöshet, ilska och ömhet, glödande poesi och låtar som aldrig upphör att tränga sig på. Lundell har byggt ett unikt artistskap, både vad gäller omfång och värde. Vår motsvarighet till Dylan.
98
3. Ebba Grön
Brann snabbt, men Ebba Grön hann under sin korta levnad utlösa mer energi och mer kokande adrenalin än den samlade popscenen mäktat med tillsammans på de år som gått sen krutröken lagt sig.

98
4. Eldkvarn
The Band från östgötaslätten. Utrustat med unika mängder själ, pondus, sväng samt kunskaper om, och kärlek till, musikhistorien. Har i Plura Jonsson dessutom den svenska rockhistoriens bäste textförfattare.
98
5. ABBA
Gjorde aldrig ett helgjutet album, men väl en lång serie gnistrande, melodiskt sylvassa popsinglar som förförde hela världen. Inte ens under den överdrivna hysteri som just drabbat landet kan någon förneka magin i ”Dancing queen”.

98
6. Gyllene Tider
Tog SM-guld med Gyllene Tiders snyggt skurna powerpop. Och blev världsmästare med Roxettes slickade radiorock. Men bakom den korta, och ibland säreget klippta, luggen har den storögde, skivsamlande popnörden hela tiden bott kvar.
98
7. Hoola Bandola
70-talets själva uttolkare. Spred begreppen ”solidaritet” och ”jämlikhet” ända in i borgerlighetens vardagsrum och skrev melodier som för alltid kommer att tillhöra den svenska visskatten. Genererade också två av seklets största solokarriärer.

98
8. Pugh Rogefeldt
Förmodligen den ende som spelat på jeansgylf på skiva. Men anledningen till att Pugh hyllas här är att han lade grunden till modern svensk rockmusik. Och för att han utvecklade ett helt eget, originellt och ballt språk.
98
9. Neneh Cherry
Svenska popundret? Visst, om ni menar Neneh Cherry. Hon förbises alltid när våra exportframgångar hyllas, men är det någon svenskättad artist som gjort intryck på den moderna världen är det denna soul- och hiphop-drottning.


98
10. The Nomads
Underground-rockens stoltaste blågula representant. Besitter råhet och en autenticitet man egentligen måste ha växt upp i New Yorks ruffigare kvarter för att kunna erövra. Hasse Östlund är till på köpet hela årtusendets tuffaste gitarrist.

11-50

11. John Holm
12. Cari Lekebusch
13. Latin Kings
14. Wilmer X
15. Kent
16. Peter LeMarc
17. Di Leva
18. Eva Dahlgren
19. Nationalteatern
20. Bob Hund
21. Jakob Hellman
22. Peps Persson
23. Just D
24. Orup
25. Tages
26. Imperiet
27. Lustans Lakejer
28. Torsson
29. Tant Strul
30. Olle Ljungström
31. Robyn
32. Magnus Uggla
33. The Cardigans
34. Titiyo
35. Stry Terrarie
36. Traste Lindéns Kvintett
37. Christian Falk
38. Union Carbide Productions
39. Docent Död
40. Sator
41. Mauro Scocco
42. Broder Daniel
43. Popsicle
44. Stina Nordenstam
45. Army of Lovers
46. KSMB
47. Freddie Wadling
48. Max Martin
49. Problem
50. Petter

   

   
  MER I PULS

Pulsredaktör på nätet: Joakim Ottosson