Mejla

Åsa Erlandson

”Är det ett skämt är det genialiskt”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Vansinnet riktigt kokar i professorns huvud

Horor förtjänar att våldtas och bögar är onormala. Detta är inte ett sånghäfte från SD:s lokala avdelning i Söderhamn. Nivån är för låg. Nej, detta är ett sånghäfte från en av Sveriges finaste högskolor.
Åsikterna om kvinnor och homosexuella är inte bara schyssta, anser professor Jan Eric Larsson. De är till och med så viktiga att studenterna på ett av Sveriges finaste universitet måste få sjunga fram dem när de träffas och trivs. Och inte nog med det, när rätten att sprida homofoba och kvinnoförnedrande åsikter är hotad, är Jan Eric Larsson inte sämre man än att han kliver upp på scen och håller ett brandtal om mördahororvisans försvar. Någon har muckat med hans grejer (sånghäftet från 1812) och vansinnet riktigt kokar i hans huvud.
Om detta är ett avancerat skämt är det genialiskt. Om det är på allvar så – lyckas jag inte tänka vidare.
Jan Eric Larsson är inte bara professor, hans tankevärld är så mycket mer än så. Ett socialt sönderfall, och det värsta som skulle kunna hända honom på ålderns höst vore att tappa hörseln och inte längre kunna lyssna på sina favoritsånger. I hans fall ett öde långt värre än att förlora resterna av lågstadiehjärnan.

Jan Eric Larsson har dock en annan syn på saken. Han tycker det är kränkande att inte få sjunga sånger som kränker andra människor och förklarar att det är helt harmlöst. Det fyller bara samma behov som när dagisbarn säger ”bajs”. Och om kvinnor och bögar bara kunde förstå det, skulle de se humorn i det hela. De skulle rent utav sjunga med!
Så se här ett förslag. En idé som kan tillfredsställa oss alla: Nästa gång vi vill skrika ”hora!”, ”bög!”, ”gubbslem!” eller något annat nedvärderande ord – ropar vi ”Jan Eric Larsson!” istället! Du har ju humor, Jan Eric, så det har du väl inget emot?

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson