Nu talar alla om de tystlåtna

Publicerad:

RELATIONER

”Många framgångsrika är bättre på att lyssna”

HJÄLPER ANDRA När Helena Skagerlid, 23, läste en bok om introverta var det som att en ny värld öppnades. ”Jag insåg att det inte var något fel på mig, att jag bara är annorlunda”, säger Helena. Nu har hon startat en blogg där introverta kan samlas och utbyta erfarenheter.
Foto: Kai Rehn
HJÄLPER ANDRA När Helena Skagerlid, 23, läste en bok om introverta var det som att en ny värld öppnades. ”Jag insåg att det inte var något fel på mig, att jag bara är annorlunda”, säger Helena. Nu har hon startat en blogg där introverta kan samlas och utbyta erfarenheter.

En tredjedel av dem du ­känner är det.

Ändå är det inget man skryter om.

Men nu kanske det blir ändring på det – för 2013 är det inne att vara inbunden.

I USA har boken om de introverta toppat bästsäljar­listor. ”Quiet – the power of introverts in a world that can’t stop talking” har sålts till minst 30 länder och kommer i vår på svenska.

Författaren Susan Cain, som själv ser sig som introvert, menar att vi kraftigt undervärderar de introverta och att vi förlorar på detta.

Samtidigt visar en ny svensk avhandling, av psykologen Pia Rosander vid Lunds universitet, att inåtvända elever får högre betyg.

Introvert rätt i tiden

– Trots detta har många lärare uppfattningen att den perfekta eleven är extrovert. Föredrar man att jobba ensam i stället för i grupp framställs man ofta som lite konstig, säger Susan Cain i ett föredrag på sajten TED som fått miljontals tittare.

Mattias Josefsson, som arbetar med att coacha arbetssökande, menar att många av de mest framgångsrika människorna snarare är lyssnare än talare.

– Folk har en bild av hur man ska vara som ledare. Man ska ha starka åsikter och tala om var skåpet ska stå. Men det känns lite malplacé i dagens samhälle, säger Josefsson som själv är introvert av naturen, men har lärt sig ta för sig mer.

Snarare ligger de coachande, mer lyssnande egenskap­erna i tiden och fungerar bättre som ledarstil inför den yngre generationen, menar Josefsson.

– De äldre har en mer strikt syn på hierarkier, man gjorde som chefen sa åt en. Nu gör man inte så längre. Det är en annan mentalitet i dag. Det handlar snarare om att vinna förtroende och tillit och att ha tålamod, utan att för den skull bli mesig.

Går att träna upp

Men psykologen Jonas Mosskin håller med om att samhället i stort ofta premierar utåtriktade personer. Han är dock inte säker på att de inbundna nu håller på att få sin revansch.

– Det är fortfarande mycket som uppmuntrar att man ska vara extrovert. Man ska ha en blogg, vara entreprenör, ha en personlig tränare. Det är ingen som vet vem jag är i Stockholm om jag inte berättar det.

I viss mån föds vi till att vara intro- eller extrovert. Men man kan träna sig att bli mer åt det ena eller andra hållet.

Vad händer om man pressar sig till att vara extrovert fast man inte vill?

– En effekt kan vara att man känner sig väldigt dränerad av energi. Vilket kan resultera i att man mår väldigt dåligt, säger Jonas Mosskin.

Fakta

Namn: Helena Skagerlid.

Ålder: 23.

Bor: Jönköping.

Gör: Pluggar till socionom och driver sajten blygamyran.se.

Snabbtest: Är du extrovert eller introvert?

De extroverta behöver yttre stimulans för att inte bli uttråkade. Energin kommer utifrån, från samvaro med andra.

Introverta personer behöver mindre stimulans för att känna sig levande och får sin energi genom reflekterande, djupa samtal. Får energi genom tid för sig själv.

1 Hur hittar du energi – ensam (i) eller bland människor? (e)

2 Har du en timme eller två över på ett kafé – sitter du för dig själv (i) eller börjar du prata med andra? (e).

3 Vill du ha människor omkring dig på jobbet (e) eller vill du jobba själv? (i)

4 Folk säger ofta att jag är en god lyssnare? (Ja: introvert. Nej: extrovert).

5 Jag tänker ofta innan jag pratar. (Ja: introvert. Nej: extrovert)

1 av 3
Lars Winnerbäck.

Vi är också inåtvända

Lars Winnerbäck, artisten vars namn kommer upp när man googlar ”medieskygg”.

Laleh Pourkarim brädade alla med sina låttolkningar, men ingen med sin svada när hon var med i TV4:s ”Så mycket bättre”.

Johan Theorin har i Aftonbladet berättat hur han fått bekämpa sin blyghet. ”I dag krävs det av författare att de ska vara ute och synas”, säger han.

Publicerad: