Så visar du bäst din kärlek

RELATIONER

Du är kär. Du vill visa din kärlek på bästa sätt. Men hur?

Relationsexperten och psykologen Christina Hermanrud tipsar.

Foto: Christina Hermanrud

– Prata. Berätta vad du gillar och fråga vad din partner tycker om. Om min man ger mig kaffe på sängen varje söndag morgon och jag i själva verket avskyr smulor i sängen, så vet han inte det förrän jag säger det till honom. Enkelt, men det är inte ovanligt att folk håller tyst.

Gilla dammsugningen

Christina Hermanrud berättar om kvinnan som försöker få mannen svartsjuk – för att få bekräftelse och uppskattning.

– Gör inte så. Använd ord istället. Det är ett alldeles utmärkt sätt att visa vad du vill och visa uppskattning. Säg ”vad bra det blev”, ”vilken god mat du lagade” eller ”vad schyst att du dammsög”. Och ge varandra en kram då och då.

Kramar gillar folk mest

Kramar är precis vad folk vill ha. När dejting- och matchmakingsajten Parship.se nu i maj frågade 500 av sina singelmedlemmar vilket kärleksbevis de uppskattar mest svarar nästan tre av fyra män att det räcker med en kram eller puss.

Några färre kvinnor väljer samma alternativ – men en vardaglig puss och kram är ändå mest poppis bland båda könen.

Bland andra val fanns weekendresor, favoritgodiset, mer tid tillsammans och – däckbyte på bilen.

Värmen spelar roll

Vi närmar oss en varmare vår – och sommar. Hur stor roll spelar egentligen årstiderna?

– De spelar roll tror jag. I ett land som Sverige där vi nu har haft väldigt tydliga gränser mellan de olika årstiderna, så blir vi extra glada när det är varmt ute. Alla fåglar sjunger som galna, träden slår ut och vi blir bättre på att visa vår kärlek, säger Christina Hermanrud.

Finns det trender i hur vi visar vår kärlek?

– Ja, tänk du, det gör det. För 150 år sedan rörde vi knappt vid varandra och en del hade inte barnen i knäna till exempel. Senare kunde det handla om att en kvinna tappade sin näsduk med mening, vid mannen hon var intresserad av. Om mannen plockade upp den, så var han intresserad. Nu är vi ju mycket friare – och rörligare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kärlek

Relationer