Allt fler betalar för att hitta kärlek på nätet

RELATIONER

Nätdejtning har blivit ett av de vanligaste sätten att träffas

Nätdejtning har blivit ett av de vanligaste sätten att träffas.

Dejtningsajterna växer i snabb takt och tjänar nu mångmiljonbelopp på verksamheten.

Men möjligheterna att träffa någon över nätet kan leda till övergrepp – eller en evighetsjakt utan slut.

– I dag är det inget ovanligt att träffas på nätet. Jag har varit på flera bröllop där brudparet träffats på dejtningsajter och vi får varje vecka brev från gamla medlemmar som fått barn tillsammans, säger Nils Persson, chef för Spray.

Spraydate, E-kontakt och Mötesplatsen är några av de ledande dejtningsajterna i Sverige tillsammans med Match.com, som ägs av franska företaget Meetic.

Snabbväxande

Betalsajterna växer snabbt. Meetic/Match.com, som är ett av världens största nätdejtningföretag, har på fem år fyrdubblat sin omsättning till omkring 1,4 miljarder kronor. Mötesplatsen har under samma tidsperiod femfaldigat sin omsättning, medan E-kontakt artonfaldigat sin omsättning sedan 2005. Spray vill inte ge ut några siffror.

Hundratusentals svenska singlar betalar i dag upp till 300 kronor i månaden för att vara medlem på någon av dejtningsajterna. Det finns även många gratis dejtningsajter. Sajterna räknar medlemmar på olika sätt, och det är svårt att veta hur många svenskar som dejtar aktivt på nätet. Men Mötesplatsen har exempelvis 140 000 aktiva medlemmar, medan de övriga tre uppger att de sammanlagt har uppemot 600 000-800 000 registrerade medlemmar.

Den typiska medlemmen på en dejtningsajt är någon som är högskoleutbildad, bor i en storstad och är mellan 30 och 50 år.

En fördel med nätdejtning är att det ger möjlighet att träffa någon hemifrån soffan.

– Många av våra äldre medlemmar har till exempel barn och är därför rätt låsta hemma, säger Mikael Josander, vd för Mötesplatsen.

Varnar för övergrepp

Men samtidigt kan det finnas risker, exempelvis att man blir lurad på pengar eller utsatt för övergrepp. Anmälningarna om våldtäkt har ökat på senare år, vilket Brottsförebyggande rådet delvis kopplar till nya dejtningmönster med fler snabba möten.

– Faran är ju att du aldrig kan vara riktigt säker på vem du har att göra med, säger sexologen Malena Ivarsson.

– Man tror att man lär känna varandra via den här kommunikationen, men det går att slå väldigt mycket blå dunster i ögonen på folk. Det kan aldrig ersätta ett riktigt möte.

De oändliga möjligheterna till nätdejtning kan också bli för mycket för vissa. Det är så lätt att träffa någon ny att man inte vårdar det man har.

– Vi har fått något av ett öppet-köp-samhälle när det gäller relationer, att man tar hem någon på prov och sedan kastar ut den. Men man måste ha förståelse för att det alltid är problem i relationer, att konflikter hör till, säger Malena Ivarsson.

TT