”Stressar över att jag tappat lusten”

RELATIONER

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarfrågor om relationsproblem.

Foto: Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: [email protected]

”Vilka redskap kan förhöja njutningen?”

Jag är 66 år och lever med en man som har en minnessjukdom. Vi har inte haft sex på 10 år och hans sjukdom gör att vi inte har någon närhet till varandra. Jag skulle vilja ha sex och har provat på onani, men vilka hjälpmedel samt erotisk litteratur (inte porr) kan du rekommendera mig?

Finns det något som gör att slidan blir fuktigare?

”Tacksam för hjälp”

Malena svarar:

Så tråkigt att din man har en minnessjukdom. Men du gör helt rätt i som tänker på ditt eget sexliv. Det kan ge mycket kraft i din situation. Sex stärker immunförsvaret, är avkopplande och är ett suveränt läkemedel.

En bra vibrator att börja med är Lelo gigi pink. Använd den tillsammans med ett glidmedel och lokalt östrogen, det finns receptfritt på Apoteket. Lust är en samling erotiska noveller med samtidspuls av Clara Jonsson som är pseudonym för en känd svensk författarinna.

”Hur ska jag våga ta kontakt?”

Jag är en kille på 17 år som alltid känner mig blyg. Jag oroar mig hela tiden för vad andra ska tänka och jag vågar inte prata med tjejer. Ibland har jag märkt att någon kanske tittar på mig men jag känner mig som jag ska sjunka genom golvet om jag gör något.

”Harald”

Malena svarar:

De flesta känner sig blyga och osäkra det är inget konstigt alls. Chansen är stor att tjejerna som tittar på dig verkligen skulle uppskatta att du började prata med dem.

Det finns en sak som kan vara bra för dig att känna till och det är 18/40/60-regeln. När du är 18 år, oroar du dig över vad andra ska tänka om dig. När du är 40 år, så struntar du i vad andra tänker om dig. När du är 60 år, så upptäcker du att ingen har tänkt på dig över huvud taget.

”Vilken ställning ökar

mina chanser att få orgasm?”

Hej, vi är ett par som nyss träffats. Jag har aldrig fått orgasm under samlaget, men skulle gärna vilja uppnå det med min underbara man. Har läst att du rekommenderat en ställning för det. Vad heter den? Hur gör vi?

”Nykära”

Malena svarar:

Det är ofta svårt för kvinnor att få orgasm under samlaget, men en ställning som underlättar är Cat-ställningen. Man utgår i från missionärställningen men i stället för in- och utrörelser strävar båda efter att rytmiskt pressa sig mot varandra och inte förlora kontakten. På så sätt möjliggörs en kontinuerlig stimulering av klitoris.

Mannens bäcken ska vara ovanpå kvinnans bäcken och penisskaftet ska pressas mot klitoris. Därefter är det rörelserna som är det viktigaste.

Kvinnan ligger hela tiden på rygg och håller sina vader runt mannens lår, hennes vrister ska vila mot den tjockaste delen på mannens vader. På så sätt intar penis en grundposition i slidan, det vill säga den tränger inte särskilt djupt vilket gör det lättare att få klitoriskontakt.

”Jag är stressad för att jag tappat lusten – det är en ond cirkel”

Jag har problem med min sexlust. Jag är 29 år gammal och känner mig så stressad över detta faktum. Allt är som en ond cirkel.

Jag lever med en tjej just nu och självklart blir hon drabbad av mitt problem. Jag har aldrig levt med killar och den här tjejen är min första. Jag vill så gärna kunna njuta av henne men det är som om en slöja kommer i vägen när jag känner lite pirr.

Finns det något man kan göra? Var kan jag få tag på en sexolog, känner att jag behöver prata med någon.

”Anonym tjej”

Malena svarar:

Slöjan du upplever när pirret kommer är säkert stress. Det påverkar lusten negativt. Botemedlet är avslappning i olika former.

Ta några minuter om dagen för att öva dig i sensualitet genom att dansa, ta varma bad, lyssna på musik, se på vackra saker, omge dig med goda dofter, lyssna till porlande vatten. På sajten www.svensksexologi.se hittar du auktoriserade sexologer som också kan hjälpa dig att lösa upp djupare blockeringar som kan ligga i vägen.