Bedragna men lojala

avPer Bjurman

Maktens kvinnor backar upp sina otrogna makar

NEW YORK. Så var vi där igen...

Ännu en gång har en manlig amerikansk politiker trasslat in sig i en smutsig sexskandal.

Och ännu en gång ber han skamset om ursäkt – med en förödmjukad men alltjämt lojal hustru vid sin sida.

Den här gången är det alltså delstaten New Yorks guvernör Eliot Spitzer som, sitt rykte som rättfärdighetens apostel till trots, avlyssnats av polis när han försökt arrangera ett möte med en lyxprostituerad.

När den bomben briserade kallade han hastigt till presskonferens och förklarade att skämdes över att ha betett sig så illa.

Intill stod hustrun Silda, tillintetgjord men likväl mån om att visa sitt offentliga stöd för bedragaren till make.

Vi har sett det förr.

Här är några av de mest kända fallen.

Eliot Spitzer, med hustrun Silda Myndigheterna trodde de var en mutskandal på spåren när de började utreda egendomliga transaktioner New Yorks guvernör utfört. Men det visade sig att han betalade stora summor till en så kallad prostitutionsring. Till slut avlyssnades ”Mister Clean” när han gjorde upp om att betala närmare 30 000 kronor för ett möte med en lyxprostituerad. Silda, hustru och mor till Spitzers tre döttrar, stod vid makens sida på presskonferensen i New York i måndags.

Antonio Villaraigosa, med hustrun Corina. Första gången han hade en affär, med en kollegas hustru, var makan Corina lojal. Hon tog inte ut skilsmässa förrän dagen efter valet där Villaraigosa vann en plats i delstatskongressen i Kalifornien. Några år senare gick hon med att på att gifta om sig. I fjol avslöjades att Villaraigosa, nu borgmästare i Los Angeles, under en tid haft en romans med en tv-reporter. Och då blev det skilsmässa på momangen.

Bill Clinton, med hustrun Hillary. ”Jag har inte haft någon sexuell relation med den kvinnan”, dundrade president Clinton när Monica Lewinsky-affären briserade. Hillary nickade instämmande. Men bara några dagar senare visade det sig att, jodå. Han hade haft en ångande romans med den 22-åriga Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky – i Ovala rummet.

Larry Craig, med hustrun Suzanne Thompson. Den konservative senatorn gjorde herrtoaletten på Minneapolis flygplats världsberömd. Där försökte han tåflirta mellan båsen. Craig dömdes för förargelseväckande beteende. Han förnekar fortfarande att han är gay.

Gary Condit, med hustrun Carolyn Berry. Kongressledamoten från Kalifornien hade en affär med praktikanten Chandra Levy. När hon försvann – för att senare hittas mördad – försökte han dölja romansen genom att göra sig av med hennes tillhörigheter. Förhördes flera gånger om det alltjämt olösta mordet. Jobbet fick han dock behålla. Liksom makan.

Jim McGreevey, med hustrun Dina Matos. Varför anställde guvernören i New Jersey israelen Golan Cipel som säkerhetsrådgivare? Svaret: De hade en sexuell relation. ”Sanningen är att jag är en amerikansk gay”, erkände guvernören. Äkta hälften Dina Matos försökte ge sitt stöd. Numera är de separerade.

David Vitter, med hustrun Wendy. Louisianasenatorn Vitters telefonnummer påträffades i en bordellmammas register. Han bad om ursäkt, och fick den.

Gary Hart, med hustrun Lee. Gary Hart var det demokratiska partiets front runner inför primärvalen 1988. Tills den 50-årige senatorn fångades på bild med en 29-årig modell i famnen. Då tog hans politiska karriär slut. Men hustrun Lee förlät honom, i alla fall offentligt.

Bob Allen, med hustrun Beth Elaine. Allen, ledamot i Floridas delstatskongress, försökte köpa oralsex av en man i en park. Mannen var polis och Allen greps. Ursäkten: han kom med erbjudandet för att han var rädd för svarta män. Den förklaringen sade sig hustrun köpa. Det gjorde däremot inte domstolen.