”Vi har knappt haft sex på två år”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Linn Heed svarade på frågor i chatten

Linn Heed säger: Hej på er.... En sista nyårschatt så här 2008, innan vi går in i det nya spännande 2009... :-)
Moderator säger: Hej alla, då kör vi igång med frågorna!


fidde säger: hej linn.. varje gång jag har sex me min tjej så svider det på henne aom f*n, tar jag ut den finns ingen möjlighet att jag kan ta in den igen, vad beror det på ? vi använder glidmedel men det hjälper inte så mkt :/
Linn Heed säger: Det kan handla om flera olika saker. Självklart är sexuell upphetsning och kroppens förberedelse för penetration viktig för att det inte skall smärta och göra ont, men det kan även handla om någon typ av svampinfektion som har irriterat slemhinnorna i underlivet och gör dom känsliga för ytterligare påfrestningar. En annan tanke som slår mig handlar om det som kallas för vestibulism, eller "brinnande vulva". Det är ett oerhört smärtsamt tillstånd där det i stort sett blir omöjligt att genomföra samlag. Den svidande och brännande känslan är starkt påtaglig och det är viktigt att då avbryta samlaget. Be henne ta kontakt med sin ungdomsmottagning och kolla upp om det kan handla om just vestibulit. Huddinge Ungdomsmottagning i Stockholm har ett framgångsrikt tvärvetenskapligt projekt där man behandlar unga kvinnor med just dessa problem. Kram och lycka till!


Kia säger: Hej Linn! Om man har ätit p-piller länge, men slutar för att skaffa barn. Hur lång tid tar det då för kroppen att vänja sig tillbaka så att det går att skaffa barn? För det är väl svårare om man ätit p-piler en lång tid.. Ha det bra, Kia
Linn Heed säger: Det skall egentligen inte vara någon fördröjning innan kroppen är fertil igen, efter just p-piller användning. Det är preventivmedlet p-spruta, som kan påverka kroppen långt efteråt och göra att kroppens naturliga system och ägglossningar blir fördröjda. Jag rekommenderar att sluta med p-piller i samband med att kartan naturligt tar slut, och du inväntar den hormonella månatliga blödningen. Sedan låter du det gå en månad för att just få koll på att den vanliga menstruationen kommer igång igen. Då är det också lättare att beräkna befruktningsdatum och så vidare. För dom allra flesta så kommer den vanliga mensen igång som vanligt. Inga problem!


jag säger: kan man tappa sexlusten helt av p-stav? känns som jag har gjort det. Satte in den för 3 veckor sen och känner inte alls för sex. vad göra? ta ut den?
Linn Heed säger: P-stav är ett hormonellt preventivmedel, som självklart kan påverka kvinnor på olika sätt. Det finns ingen klar uttalad biverkan att just p-staven har negativ inverkan på sexlusten, men självklart kan det ju påverka just dig på det sättet. Jag tycker dock att du skall avvakta ett tag till, för att ge kroppen en omställningsperiod. Det tar lite tid innan allting hinner acklimatisera sig till nya hormonnivåer etc. Kvarstår problemen så vänd dig till den mottagning som satte in p-staven och diskutera igenom med dom hur ni skall gå vidare. Kramar!


paolo säger: tja Linn. Varje gång ja har sex så går de fort för mig. Vad ska jag göra för att undvika det?
Linn Heed säger: Det handlar en hel del om övning som ger färdighet. Du kan öva start-stopp-tekniken, som innebär att du tränar kroppen och det mentala sinnet i att stanna upp i det ögonblick när du känner att orgasmen och utlösningen är på väg. Vila några sekunder och börja om igen. Upprepa. Det är mycket träning, men det ger resultat så småningom. Sedan kan du pröva att onanera straxt innan samlag. Det kan bidra till att det tar lite längre tid för dig att komma gång nr 2 så att säga. Kondom kan ibland ha som positiv effekt att det tar ner känslan lite grann, och på så vis gör dig mer uthållig. En liten klick xyloacinsalva, finns receptfritt på apoteket, kan du stryka på över ollonet. Det är en bedövningssalva som ibland kan ge effekt och göra att det tar längre tid för dig att uppnå orgasm och utlösning. Var dock försiktig med doseringen. Vänta även med penetrering. Ägna dig med all fokus på din partner. Ge henne/honom tillfredsställelse först. Det kan vara ett bra sätt, så båda hinner njuta. Kram till dig!


Josefin säger: Hejsan! Varje gång jag har samlag gör det väldigt ont när killen tränger in i mig, betyder detta att jag bara är trång eller för lite uppvärmd, eller kan det vara något annat?
Linn Heed säger: Samlag skall som huvudregel inte smärta. Smärta är kroppens sätt att reagera på att något är fel, och då skall man avbryta (undantaget typ sado-masochism, då smärta är en del av njutningen för båda). Att vara sexuellt upphetsad är A och O. Det är viktigt att du känner dig kåt och att underlivet hinner med att reagera, liksom mentalt. Du blir våtare och könet svullnar upp. Ibland kan glidmedel också vara en bra hjälp, men det skall givetvis inte ersätta den sexuella upphetsningen. Försök att slappna av och välj en samlagsställning som du känner dig trygg och bekväm i, där du förslagsvis har kontroll över inträngandet. Ridställningen exempelvis. Jag tror att du bara behöver slappna av, andas och ställa in hela dig på att det blir skönt och bra. Kroppen har en tendens nämligen att minnas "förra gången" och då gjorde det ont, och då spänner du dig även denna gång, på så vis upprätthåller man negativa spiraler och destruktivt tänkande, förenklat beskrivet. Kramar och stort lycka till!


tjej säger: Är det normalt att inte komma genom vaginalt sex? Har aldrig gjort de fast jag haft pojkvän i 4 år.
Linn Heed säger: Det är helt normalt att inte komma via vaginala orgasmer och vaginal stimulans. De allra flesta kvinnor behöver faktiskt klitorisstimulering för att kunna komma. Det är det absolut vanligaste sättet för kvinnor att komma på. Sedan är det många som uppskattar en kombination av dessa två, både penetrering och stimulering av klitoris med fingrar, tunga, vibrator eller att gnida sig mot varandra. Försök att hitta g-punkten, som finns på slidans främre vägg, den mot magsidan till. Det är ett skrovligt område som blir mer framträdande ju mer sexuellt upphetsad du är. Lite svampigt och ojämn yta. Med ganska kraftig stimulering där, be din kille använda ett par fingrar, så kan det kännas oerhört skönt för dig. Ni får helt enkelt pröva er fram. Kramar!


Lars säger: Hej Linn! Har hört att en liten snopp har mer fart på sprutet än en stor? stämmer det?
Linn Heed säger: Det var en bra fråga som jag tyvärr inte har något riktigt bra svar på. Sprutet kan ju som bekant variera från gång till gång. Ibland är det ett rejält sprut och ibland kan det mer kännas som fjuttt.... Båda är normalt och det är ingenting konstigt att det växlar. Så en person som är mer eller mindre välutrustad kan uppleva båda situationerna, så jag vet inte om det har så mycket att göra med storleken faktiskt.


charlott säger: Hej Linn! När en kille kommer för fort, dvs för tidig utlösning, är det bara utlösning eller får han även orgasm då? Hittar inget svar på det någonstans! Tack för en rolig spalt!
Linn Heed säger: Hej Charlott och kul att du gillar spalten. För många män, för de allra flesta så är utlösning och orgasm starkt förbundna med varandra. När man får utlösning så upplever man den där sköna befriande njutningsfulla känslan exakt samtidigt. Men som bekant, så kan man få utlösning utan orgasm och även så kallade torra orgasmer, det vill säga orgasm utan utlösning. Inom den österländska filosofin så tränar männen på att kunna få torra orgasmer. Det bottnar i en föreställning för många hundra år sedan, där man trodde att männen tappade kraft i och med utlösningen, och därför var det viktigt att behålla den, men att njuta ändå var i fokus. Så det går att träna sig i att komma utan att få utlösning. När man har svårt att få orgasm, så kan det ofta ligga på ett psykologiskt plan, där man behöver jobba med en del inre låsningar i psykoterapi.


pedro säger: hej linn..när är kvinnan som mest fertil, vi ska skaffa barn!! mvh pedro
Linn Heed säger: Det är dygnen kring hennes ägglossning, och mer bestämt precis innan ägglossningen skall till. Ägglossningen sker ca 14 dagar före beräknad menstruation. Har kvinnan en regelbunden mens, så blir det lättare att pricka in, men har man ett mer oregelbundet blödningsmönster så blir det svårare. Ett bra tips är att hon har koll på sina flytningar. För under ägglossningen så ändrar flytningarna karaktär och blir mer sega, geleaktiga, och man kan göra pekfinger och tummen-testet, det vill säga flytningarna är så sega så att det blir som trådar om man tar lite sekret på fingrarna och tummar dom mot varandra. Då är det ägglossningstider. Kram och lycka till!


Plz säger: Hej Linn. Jag har varit tillsammans med min tjej i ca 3S år och hon har knappt velat ha sex med mig de senaste två åren. Innan var hon väldigt intim med mig men nu vill hon knappt kyssas för att hon är rädd att jag ska tro att jag ska få sex. Hon har till och med slutat smeka sig själv. Hon vill absolut vara med mig säger hon och vi kämpar väldigt mycket. Vårt förhållande håller på att dö pga det här. Vad ska vi göra?
Linn Heed säger: KOMMUNICERA med varandra. Hitta vägar till förståelse där ni kan förstå vad det här faktiskt handlar om. Det handlar inte bara om sexet, utan det handlar naturligtvis om hela er RELATION. Hur har ni det? Vilka förväntningar har ni på varandra? Hur bekräftar ni varandra? Hur tar ni ut ilska, frustration och besvikelse på varandra? Har ni roligt ihop? Vad innebär sex egentligen i relationen betraktat? Finns det svek och otrohet med i bilden? OCH SÅ VIDARE. Det handlar om att ni måste våga möta varandra i allt det svåra och stumma som just nu är. Någon måste våga ta det första steget att bryta islossningen. Att bara tiga ihjäl situationen är absolut ingen lösning. Det är att trycka på pausknappen, men i längden så måste skivan ändå fortsätta spelas. Har ni svårt att reda i det här själva, så ta gärna hjälp av någon utifrån, som kan hjälpa er att se andra perspektiv, och inte minst varandras olika synvinklar. Kramar och lycka till!


Moderator säger: Nu tar vi den sista frågan för i dag.
gg säger: Jag är en man på 50 år. På senare år har det blivit mindre "tryck" i utlösningen, och det har förändrats ganska snabbt, förr kunde det spruta iväg långt men nu pumpar det mer diskret... Tycker att också att njutningen blir mindre. Är det naturligt eller kan det vara tecken på något allvarligt? Kan man göra något åt det?
Linn Heed säger: Jag skulle säga att det är helt normalt, men att det absolut inte skadar att du gör en check för att se att allting är okej. Likaväl som man går till tandläkaren eller frisören, så är det viktigt att ta hand om sitt underliv, även om man är man. Bra att hålla koll på prostatacancer och liknande och skönt att få en regelbunden koll på att man är frisk. Börja sök kontakt med din husläkare, och har han/hon inte nödvändig kompetens så blir du remitterad vidare. Att njutningen blir mindre är också viktigt att ta på allvar. Bara för att man blir äldre och hormonerna lugnar ner sig i kroppen, ja... det mesta lugnar ner sig, så behöver inte njutningen därmed minska. Att få njuta av sex är alla människor förunnat, gammal som ung, så fundera över hur du själv ser på din egen njutning och om du har ett aktivt sexliv med en partner, hur det gestaltar sig. Kram och lycka till!
Moderator säger: Nu måste vi sluta för idag. Linn chattar igen om två veckor, den 12 januari. Välkomna tillbaka då!
Linn Heed säger: TACK för idag och GOTT NYTT ÅR! Var rädd om dig och dom du tycker om! KRAMAR :-)

Publicerad: