"Därför har jag valt bort barn"

Foto: MADELENE SÖDERBLOM
DEN FRIA VILJAN. Annette anser att det är upp till var och en att välja om man vill ha barn eller inte: ”Vi har ju den fria viljan. Det ska vara helt okej att välja att inte ha barn, och bli accepterad i alla fall”.
RELATIONER

Annette Sidås, 41, svarar gärna på frågor om sitt liv utan barn.

- Jag tycker det är synd att ämnet är så tabubelagt. Det är alltid intressant när det kommer upp, säger hon.

Annette lever som singel. Hon har inte varit gift men sambo flera gånger. Ett av hennes tidigare förhållanden tog slut delvis på grund av att hon inte ville skaffa barn. Annars har det aldrig varit i vägen för någon relation.

”Vill göra som jag vill”

Om hon skulle träffa en man som har barn sedan tidigare skulle Annette helst se att han ansvarar för barnen ibland, kanske varannan vecka.

– Jag är van att prioritera mig själv, ha min egen tid och göra som jag vill, det är ju en av mina anledningar till att inte skaffa barn.

– Jag tycker att det är roligt med barn och när jag ser små söta barn kan jag bli sugen i två sekunder, men sedan kommer jag på att de är tjatiga och ritar med kritor på väggarna och då ångrar jag mig, skrattar Annette.

Känner ingen stress

För det mesta känner Annette ingen stress utifrån att skaffa barn, inte från vänner eller föräldrar. De som har svårast att förstå henne är andra mammor. ”När du har fått barn kommer du att ändra dig” försäkrar kvinnorna för Annette.

– Tänk om jag inte gör det då? Ska jag chansa på det?

Upp till varje person

Annette har många väninnor med barn. Det är ingen tvekan säger hon, att barnen gör dem lyckliga. Men det är upp till varje person vad lycka är.

– Vi har ju den fria viljan. Det ska vara helt okej att välja att inte ha barn, och bli accepterad i alla fall.?

Vårt sista tabu? Att medvetet välja bort barn väcker starka reaktioner. Aftonbladet har träffat tre kvinnor som berättar om sina val.

Text: Maria Gunnarsson