Ät middag ihop – för din dotters skull

avAnna Andersson

RELATIONER

Familjemiddagar får flickor att må bättre

Tonårsflickor som regelbundet äter middag med sin familj, röker och dricker mindre alkohol än andra tjejer.

Det visar en amerikansk studie, som bara är en i raden av studier som visar hur bra det är med gemensamma måltider.

Foto: Colourbox.com
Amerikansk forskning visar att flickor som regelbundet äter middag med sin familj i lägre utsträckning röker och dricker alkohol i tonåren.

Tidigare forskning har visat att regelbundna middagar med familjen generellt får unga att må bättre. Risken för ätstörningar och depressioner blir mindre, de äter mer frukt och grönt och nu visar alltså en ny studie att de åtminstone unga tjejer röker och dricker alkohol i mindre utsträckning, skriver tidningen den amerikanska tidningen StarTribune.com.

Stämma av läget

I den nya studien följde man 800 unga under fem år, från mellanstadieåldern och en bit upp i tonåren. Även flickor som sa sig inte ha särskilt bra kontakt med sina föräldrar, rökte och drack mindre om de ändå regelbundet åt middag ihop med dem.

– Det ger föräldrarna en chans att ofta stämma av läget med sina barn, och se om de är på väg åt något farligt håll. Om de är det så kan de vuxna tidigt ta tag i situationen, säger Marla Eisenberg, assisterande professor i folkhälsa vid University of Minnesota, till tidningen.

Inte samma påverkan på pojkar

Men det förvånade forskarna att middagsrutiner inte tycks ha samma betydelse för pojkar. Annan forskning, säger Eisenberg, visar att pojkar och flickor relaterar till sin familj på olika sätt.

– Kanske plockar flickor upp subtila signaler och influenser från de vuxna, som pojkarna missar.

ARTIKELN HANDLAR OM