Hon solar, skvallrar och noppar ögonbrynen

Publicerad:
Uppdaterad:

Så vinner en kvinna Robinson, skriver journalisten Anna Hjalmarsson

Jag tittar på Expedition Robinson, och jag förundras. Någonting har hänt.

Efter halva expeditionen har en första utsortering skett, en del av deltagarna har röstats ut, och tendensen är tydlig. De som har klarat sig kvar, de som ska vara de bäst utrustade överlevarna, är riktiga kvinnor och riktiga män. Eller?

De fyra tjejer som är kvar i tävlingen: Ann, Petra, Zübeyde och Emma.
De fyra tjejer som är kvar i tävlingen: Ann, Petra, Zübeyde och Emma.

Här har vi en grupp kvinnor som talar om sig själva som tjejligan, och om att dom står för girl power. Kvinnor som gläds åt pincetter och speglar, med oanade mängder silikon som de exponerar i klädsamma poser i vattenbrynet, medan de talar om sin styrka och om sina chanser att segra i tävlingen.

- Jag ser det som att jag tävlar mot tjejerna, säger en av de kvinnliga deltagarna. Att kvinnor skulle kunna tävla mot män på lika villkor tror hon inte, och önskar sig inte heller.

”Kramas och fnittrar”

Det här är kvinnor som diskar, pussas och kramas och fnittrar, solar och badar, och ojar sig när något djur har fångats eller någon slagit sig.

Åtminstone är det så de skildras i programmet, där männen fiskar, jagar och bygger vindskydd. I lördags hörde vi två män som diskuterade politik, växelvis ihopklippt med tre kvinnor som pratade om vilken sorts godis de längtade efter.

Det här är kvinnor som föraktar, och ser till att rösta ut, andra kvinnor som hellre jobbar med männen än solar och skvallrar, som är fysikt starka eller har organisationsförmåga och ledaregenskaper.

Hon har ingen social kompetens, säger man om kvinnan som inte är intresserad att småprata på stranden, utan hellre deltar i jobbet med att bygga vindskydd och jaga. Hon deltar inte i att skapa en bra stämning, säger man, och hon röstas ganska snart ut. Män som undviker skvallret och inte verkar förtjusta i trivsamt småprat får inte samma omdöme av kvinnorna.

”Det handlar om att inte provocera”

- Kvinnor har mycket att prata med varandra om, säger jägaren i församlingen lite manligt och barskt, men förstående. Själv är han troligen den ende som skulle överleva på ön utan hjälp av tv-teamet, och han kommer säkert inte att vinna tävlingen. För det handlar inte om det.
De första att döma är

kvinnorna i den trivsamma tjejligan

Det här handlar om hitta sin plats i sammanhanget, att passa in och inte provocera. Och att passa in i år, om man är kvinna, det är att vara pratsam, gilla att skvallra, vara oupphörligt koncentrerad på sitt utseende, visa känslor, visa upp sin kropp i klädsamma poser. Att bidra till laget med att diska och att skapa en trivsam stämning, inte genom att skaffa mat eller bygga hus. Kvinnor som inte passar in röstas ut, och de första att döma är kvinnorna i den trivsamma tjejligan.

”En stark kvinna år 2001”

Så ser hon ut, en tänkbar kvinnlig Robinson 2001 i Sveriges Television. Och eftersom tävlingen mer handlar om det sociala spelet i en grupp människor än om överlevnadsförmåga, så är det väl så här en stark kvinna, en riktig kvinna, ser ut i Sverige år 2001. Eller?

Anna Hjalmarsson

Publicerad: