Därför tänder det på jobbet

RELATIONER

Ny undersökning: Varannan kvinna har haft sex med en arbetskamrat

1 av 2 | Foto: Göran Persson och Anitra Steen lärde känna varandra på jobbet.

Göran Persson och Anitra Steen fann varandra över skrivbordet.

De är inte ensamma. Att jobba ihop är ofta att bädda för förälskelse.

– Det är ett bra sätt att inleda en relation, säger sexologen Malena Ivarsson. Men oplanerat sex på firmafesten kan bli jättejobbigt.

33 186 kvinnor och män deltog i Söndags sex-på-jobbet-enkät på nätet. Den visade att det flörtas och prasslas som aldrig förr på arbetsplatserna. Hela 50 procent av kvinnorna och 40 procent av männen svarade ja på frågan om de haft sex med en arbetskamrat på jobbet.

”En flirt kan göra underverk”

– Sex på jobbet kan vara väldigt stimulerande. Det rymmer så mycket: att utbyta blickar, klä upp sig och ge varandra komplimanger, säger sexologen Malena Ivarsson.

– Det är ett bra sätt att inleda en relation. Men man måste inte rusa på och ha sex på en gång. Oplanerat sex på firmafesten kan bli jättejobbigt.

Att ha en flirt på jobbet trots att man är gift eller sambo gör underverk för parförhållandet, menar Malena. Flirtandet stärker självförtroendet och kan fungera som en positiv uppladdning, som när man ser en romantisk film ihop. Men att som gift eller sambo hoppa i säng med en arbetskamrat är att gå för långt, säger Malena Ivarsson.

Susanna Berthilson är medförfattare till boken ”Sex på jobbet – en ledarskapsfråga”. Hon är inte förvånad över att så många tänder på sina arbetskompisar.

– Jobbet är som vilken mötesplats som helst och många människor har sina enda sociala kontakter i arbetet, säger Susanna Bertilson.

– Romanser på jobbet är särskilt vanligt inom skolan och sjukvården, säger Lars Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi. Skolan har en ganska jämn spridning av män och kvinnor och det ökar chansen att hitta någon. På sjukhusen finns många känslomässigt jobbiga situationer som gör att man har behov av och finner tröst hos varandra – och ljuv musik uppstår.

Passa dig för vd:n

Kärlek på jobbet kan skapa stor dynamik och kreativitet bland de anställda enligt Susanna Bertilson.

Men det finns anledning att höja ett varningens finger – särskilt om vd:n prasslar med sekreteraren och affären är känd på hela arbetsplatsen.

– Det kan strula till sig alldeles när man som chef hoppar över så tydliga hierarkier. Parbildningar och vänsterprassel vållar nästan alltid turbulens och leder till svartsjuka, skvaller och förtal bland arbetskamraterna, säger Lars Gösta Dahlöf.

Söndags undersökning visar att mer än dubbelt så många kvinnor som män har tvingats sluta jobbet på grund av en sexaffär.

– Männen är i majoritet bland cheferna. Om någon av parterna måste bort är det i nio fall av tio den underordnade som får gå, säger Lars Gösta Dahlöf.

Nneka Amu, Ulrika Svensson