Styrelsen som inte vill ha en gubbe till

RELATIONER

Reseföretaget annonserar efter medelålders mamma

1 av 2 | Foto: STOL ATT FYLLA Sven Wenhall, Torbjörn Anulf och Göran Lind ingår i styrelsen för reseföretaget Sembo i Helsingborg. I en platsannons i DI söker de nu en kvinna - helst med barn - till sin tomma styrelsestol.

Kvinna mellan 35 och 40 år. Helst med barn.

Reseföretaget Sembo annonserar i affärspressen efter en ny styrelsemedlem.

- Enbart medelålders män i styrelsen håller inte, säger företagets vd Sven Wennhall.

När börsbolagen motvilligt släpper in kvinnor i sina styrelser för att undvika att Margareta Winberg lagstiftar om kvotering - så gör researrangören Sembo tvärtom.

De söker med ljus och lykta efter en kvinna. Hon ska vara mellan 35 och 40 år och barn ses som ett stort plus.

Hyr ut bostäder

Annonsen med de i näringslivssammanhang unika kraven återfinns i gårdagens upplaga av affärstidningen Dagens Industri.

- Vi riktar oss till barnfamiljer och vill få in någon i styrelsen som ingår i målgruppen. Därför behöver vi en kvinna som har barn, säger Sven Wennhall, själv 54 år.

Sembos huvudverksamhet är att hyra ut semesterbostäder i Sydeuropa. Bolaget, som är Sveriges största i sin nisch, har 35 anställda och omsatte förra året 125 miljoner kronor. I styrelsen sitter tre män mellan 45 och 60 år.

- Vi vet att kvinnor har stort inflytande över valet av semestermål. Därför är det viktigt att få kvinnliga synpunkter i styrelsearbetet. Vi kan inte sitta och tro att vi vet allt, säger han.

Hot om ny lag

Endast sex procent av medlemmarna i börsbolagens styrelser är kvinnor. Om inte näringslivet gör något radikalt åt saken väntar lagstiftning.

Margareta Winbergs hot tycks ha gjort avtryck hos höjdarna i svenskt näringsliv.

Rekordmånga kvinnor, 13 stycken, är nominerade till en styrelseplats inför vårens bolagsstämmor. Förra året nominerades en kvinna.

Sven Wennhall har följt debatten på avstånd.

- Min personliga uppfattning är att det är en viss skillnad på kvinnor och män, hur vi ser på saker och ting. Kompetensen i en styrelse bygger på bredd och då behövs olika typer av människor.

Företagets ansvar

Trots den aktiva jakten på en kvinna i ledningen är han motståndare till lagstiftning.

- Jag tror det är bättre att företagen på egen hand inser fördelarna med en bred styrelse. Att det bygger på ett eget val.

... och här är kvinnorna som ska in i börsbolagen

Sammanlagt 13 kvinnor har nominerats till en styrelseplats inför börsbolagens bolagsstämmor under våren 2003:

Jens Kärrman