Unga män vill inte gifta sig

RELATIONER

Ny undersökning bekräftar den gamla klyschan

Foto: NJUTER AV FRIHETEN Jonas Kartsman och Sören Johansson bor i Stockholm respektive USA. De trivs med att vara singel och kan förstå varför många väntar med äktenskap.  Folk vill ha roligt och prioriterar jobbet, säger Sören Johansson.

Nu är det bevisat. Män är rädda att binda sig.

Orsak: de kan få sex utan att gifta sig.

– Kvinnor är mer intresserade av att skapa relationer, säger Kjell Hansson, professor vid Socialhögskolan i Lund.

De flesta män vill gifta sig och skaffa barn – så småningom. Men många är rädda för äktenskapet, enligt en amerikansk studie.

Den vanligaste orsaken är att män inte längre behöver gifta sig för att få regelbundet sex. Det räcker med att vara sambo.

Dessutom vill männen inte riskera att tvingas skilja sig. De amerikanska männen tror att kvinnan ska ta alla pengar vid en skilsmässa.

”Rädd att binda mig”

Sören Johansson, 32, och Jonas Kartsman, 28, är båda singlar. För dem handlar det mer om att njuta av friheten så länge som möjligt.

– Jag har haft förhållanden tidigare, men är rädd att binda upp mig igen. Just nu prioriterar jag jobbet, säger Sören Johansson.

Högre medelålder

Båda jobbar inom krogbranschen – och har inte tid att ha ett förhållande. Dessutom är de rädda för att livet ska bli för inrutat.

– Jag får panik när jag tänker på att jobba från åtta till fem, åka på husvagnssemester och att storhandla. Det är då jag tror att det blir skilsmässa, säger Sören Johansson.

Även i Sverige blir både män och kvinnor allt äldre innan de går till altaret. 1980 var genomsnittskvinnan 26 år och mannen 29 när de gifte sig för första gången. I dag är genomsnittsåldern 30 respektive 33 år.

”Stor omvälvning”

– Många unga vill skaffa arbete och utbildning innan de bildar familj, och lever ungkarlsliv ända upp i 30-årsåldern. När man sedan bestämmer sig för att binda sig blir det en stor omvälvning, säger professor Kjell Hansson.

Sedan gäller det att hitta någon att gifta sig med. Många män väntar på ”den perfekta partnern”.

– Det är klart att om man hittar den rätta så kanske man tänker ”okej, jag gifter mig”. Men det är ingenting jag tänker på nu, säger Sören Johansson.

10 skäl att inte gifta sig

Anna-Maria Wiklund