Komiker erbjuder sexterapi – i grupp

RELATIONER

Sexterapeuten Daniel Packard lär ut allt man vill veta om sex

1 av 2 | Foto: Steve Zak
– Hej på er alla freaks och knäppisar, hojtar Daniel Packard när han kliver upp framför publiken.

Var kan man lära sig allt man vill veta om sex och samtidigt skratta så man viker sig?

I New York såklart.

Sexterapeuten Daniel Packard packar ett rum fullt av främlingar och lär dem hur man släpper loss kärleken.

Foto: Steve Zak

Komikern Daniel Packards show innehåller det mesta – sex, gapskratt och brutala sanningar. På scen är han en blandning av Dr Phil och Måns Möller. Både sexterapeut och komiker.

– Hej på er alla freaks och knäppisar, hojtar han när han kliver upp framför publiken i källarkafét på Manhattans Museum of Sex.

Krossar lögner med vass humor

Publiken, en mix av folk i alla åldrar, verkar förväntansfulla. Packard har kört sin föreställning Live Group Sex Therapy Show i fem år. Han har blivit en relationsguru i USA och är känd för att ta sig an förvirrade och kärlekskranka singlars problem med hårdhandskar. Inget sockersött pepptalk, ingen bullshit. Alla lögner om kärlek och relationer krossar han brutalt med vass humor.

– Jag ser mig själv som en mekaniker som får kärleksmotorn att spinna, säger han. Alla vill bli älskade och hitta någon att älska, men vi bär omkring på massa rädsla och negativitet – så motorn skär ihop!

Packard handskas med sin publik som om de var kompisar i hans vardagsrum. En varm, fnissig atmosfär lägger sig över lokalen när han drar anekdoter från sitt eget kärleksliv – om vilda sexnätter med vacker latina i Mexiko och om hur han misslyckats katastrofalt med en sexig, kul brud som dumpat honom för ett riktigt rövhål.

Sms:ar sexfantasier till storskärm

Packard hämtar inspiration från publikens egna historier också. Han läser från lappar där deltagarna svarat på frågor. Vad är det egentligen som är så störande med killar som stirrar på bröst? Han ber folk texta sina sexfantasier till en stor monitor vid scenen och alla knappar febrilt på sina mobiler. Det går ett sus genom publiken när texten ”Sex med brorsan” rullar upp.

– Sträck upp en hand om du nån gång haft en relation som har slutat i ett ”Vad i helvete hände??”, säger Packard och sveper med blicken över församlingen.

Ett hav med händer sträcks mot taket och Packard nickar.

– Varför begriper vi män oss inte på er tjejer? För att ni är komplicerade. K-O-M-P-L-I-C-E-R-A-D-E.

Riktar sig till kvinnor

Packards show riktar sig främst till kvinnor och han menar att prinsessa-syndromet i USA ställer till det. Som svensk är det inte helt lätt att hänga med i resonemanget alla gånger. Kvinnor vill sitta på pedistal, förklarar Packard. De förväntar sig att killarna ska stöta på dem fast – herregud! – inte för mycket. De vill att killar ska agera självsäkert fast – herregud! – akta er för att verka arroganta.

Demonstrerar på scen

För att demonstrera tar han upp en mörk tjej med korksruvslockar på scen och drar igång ett rollspel. Själv spelar han killen som försöker göra närmanden och Korkskruvslockarna bemöter varje försök med iskyla.

– Män vet inte hur de ska närma sig kvinnor för att de tittar för mycket på porr och och rapvideor, slår hon fast.

Packard tittar intresserat på henne, lägger armarna i kors och knackar med fingret mot pannan.

– Aha… Det kan möjligtvis inte vara så att svårigheten ligger i att killar har riktiga känslor och verkar bete sig konstigt för att de är nervösa och kämpar i motvind?

Publiken skrattar. Korkskruvslockarna rodnar.

Skräcken gjorde honom nyfiken

Packard är inte en utbildad terapeut, men han har tagit kurser i psykologi, gjort hundratals intervjuer kvinnor och män om relationer och sex och förklarar att han kämpat mot skräcken att bli ignorerad och dumpad av tjejer sedan han var tonåring. Den skräcken gjorde honom nyfiken.

– Det finns folk som vet mer än vad jag gör, säger han. Som Eckhard Tolle. Fast han är tråkig. Jag vet hur man får folk att skratta samtidigt som man lär sig något om sig själv.

Idag turnerar Daniel Packard med sin sexterapi-föreställning över hela USA.

Till och med universitet köper in hans show och i fjol blev utsedd till årets bästa föreläsare. Det är lätt att förstå att hans snabba, energiska sexshow vann över torra föreläsningar i fysik.

Avslutas i låtsasorgasm

Föreställningen i källaren på Museum of Sex avlutas i en gigantisk låtsasorgasm.

Packard får alla killar att stöna ”Öhhhh” och tjejerna att svara ”Jaaaa”. Längst fram dirigerar han spektaklet. Han viftar med händerna och hejar på. Sedan tackar han för sig, bockar graciöst och möts av applåder och busvisslingar.

Men trots att han blivit hyllad som relationsguru har Daniel Packard inte lyckats hitta kärleken själv.

– Kärlek tar tid, säger han. Tänk på att Jesus också var singel. Och Da Lai Lama är det. Han är munk i och för sig, men ändå.

Kommer till Sverige

Daniel Packards Live Group Sex Therapy Show kommer till Sverige. Kanske redan i höst.

Just nu håller föreställningen på att översättas till svenska och anpassas samtidigt till svensk kärlekskultur. Nordiska – agenentföretaget som exporterar Brodwayföreställningar till Skandinavien och skandinaviska uppsättningar till USA – håller leta efter en komiker som kan axla Packards roll i Sverige.

Katarina Andersson