”Gick du på den?”

RELATIONER

Wendelas Åsa Erlandson avlivar de vanligaste barnmyterna för jullovet

Jullovet är här.

Ungarna blir speedade av julgodis. Och det gäller att se till att de inte äter snö, för då får de mask i magen... Eller hur var det nu?

Wendela-profilen Åsa Erlandson, författare till boken ”Skit i mössan! 59 myter och missförstånd kring barn och föräldrar”, avlivar de vanligaste vintermyterna om barn.

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Hur är det nu med mask i magen av att äta snö, behöver vi vara rädda för det?

– Alla pratar om snömaskar, men ingen har sett dem. Maskar överlever lika lite som vi i kyla och exempelvis springmask sprids inte genom att barn äter snö. Däremot finns det andra skäl till att inte äta snö, som att det kan finnas grus eller äckligt hundkiss där. Jag skulle säga; ät inte gul snö.

Men att barn blir speedade av socker vet väl alla?

Foto: FOTO: COLOURBOX

– Barn blir inte speedade av socker. Många föräldrar är övertygade om att sockret skjuter upp som en fix i hjärnan, men så är det inte. Det har gjorts många vetenskapliga studier och sambandet mellan barn och socker är mer komplicerat än så. Det handlar ofta om situationen, på julafton, precis som på barnkalas, är det spännande och mycket som händer. Min fyraåring, till exempel, hoppar jämfota redan innan godiset dukas fram.

Men ”skita i mössan” kan man väl ändå inte göra?

– Mössa är bra, men hälften av värmen går inte ut genom huvudet, som vi så ofta får höra. I så fall skulle det ju vara värre att gå ut utan mössa än att gå ut utan långbyxor. Värmen lämnar kroppen proportionerligt, sen beror det lite på hur man är klädd i övrigt. Men jag råder ingen till att strunta i mössan, barns örsnibbar är nämligen känsliga för kyla.

Hur sprids den här typen av myter?

– I min bok pekar jag ut ”medierna, mödravården och mormor”. Idén till boken kickade faktiskt igång när jag väntade mitt första barn och fick höra av en barnmorska på föräldrautbildningen att hälften av alla skilsmässor sker under småbarnsåren. Jag tog reda på att det inte stämde och började fundera på hur många andra gamla ”sanningar” vi matas med. Det visade sig vara väldigt många.

Finns det några andra vintermyter du vill slå hål på, när du ändå är igång?

– Vi gillar att tro att jularna var vitare förr. Men enligt SMHI har antalet vita jular varken minskat eller ökat under hela 1900-talet. Vårt minne är selektivt och vi ser hellre tillbaka med nostalgi på de där riktigt fina vintrarna när vi var små än på de utan snö. Däremot finns det tyvärr en risk att kommande generationer inte får chansen att åka skidor på julafton. I övrigt är grönt snor – hos alla vinterförkylda barn - inte mer smittsamt än annat snor!

Matilda Lann
[email protected]