”Våld mot kvinnor är en svensk tradition”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Liza Marklund chattade med Aftonbladets läsare om nya boken

Liza Marklund kan inte välja en favorit bland sina böcker - "det är som att välja mellan sina barn". I chatten med läsarna berättar hon att hennes nya bok "Asyl" kom till för att ge svar på alla frågor från "Gömda". Hädanefter ska Maria Eriksson, böckernas huvudperson, få vara ifred. Däremot kommer Annika Bengtzon tillbaka...

Här kan du läsa hela chatten.

Liza Marklund säger: Hej hej, nu är jag här!

Emelie säger: Hej Liza! Jag är sjutton år och har läst alla dina böcker, jag tycker att de är mycket bra. Är någon mer bok om Annika Bengtzon på G?

   Liza Marklund säger: Ja, jag har flera stycken i huvudet. När jag har tid att skriva ut dem är en annan sak...

säger: Hej. Tack för ditt engagemang. Personligen har jag hjälpt misshandlade kvinnor och deras barn. Jag efterlyser att fler människor agerar när de ser eller hör att någon far illa. Finns det några självhjälpsgrupper i Sverige ?

   Liza Marklund säger: Alla kvinnojourer fungerar ungefär som självhjälpsgrupper. Du hittar dem i den lokala telefonkatalogen. Lycka till!

säger: Vad fick dig att skriva en fortsättning på Mias kamp?

   Liza Marklund säger: Framför allt därför att så många frågade efter den. Mias öde har engagerat människor över hela Europa. Det kändes som en angelägen och viktig uppgift att besvara de frågor vi väckt.

myran säger: har du haft kontakt med "Maria" under åren som har gått mellan böckerna?

   Liza Marklund säger: Ja, hela tiden. Vi har talats vid på telefon ungefär en gång i veckan genom åren. Vi har också försökt träffas när vi haft möjlighet (dvs befunnit oss på samma kontinent...)

Madde säger: Är detta den absolut sista boken som släpps med Maria i fokus?

   Liza Marklund säger: Jag tror nog att Mia ska få vara ifred från och med nu...

m säger: Har han som hotade Maria tagit kontakt med dig nån gång?

   Liza Marklund säger: Jag brukar inte kommentera det.

säger: Hej! Hur började du din författarkarriär? Du insåg att du var duktig på det skrivna språket, men hur gick du vidare därifrån?

   Liza Marklund säger: Jag skrev min första "bok" när jag var åtta år. Sedan dess har jag vetat att jag skulle bli författare, men eftersom jag haft barn att försörja de senaste 21 åren så tog jag omvägen via journalistiken. Man ska ju betala hyran ibland.

Linda säger: Har du träffat skådespelarna till dina filmer? Fick du vara med och välja skådisar?

   Liza Marklund säger: Colin Nutley har gjort film på två av mina böcker, Sprängaren och Paradiset, och jag tycker han har gjort ett strålande jobb. Jag har fullt förtroende för honom. Det är Colin som valt skådisarna. Jag har träffat alla.

Karin säger: Hur ska man agera om man misstänker misshandel? Jobbar som sjuksköterska och möter många kvinnor i utsatta situationer, men vet inte hur man ska närma sig... Du verkar så engagerad!

   Liza Marklund säger: Det är inte lätt. Börja med att fråga rakt ut: Blir du slagen? Räkna med olika reaktioner till svar, allt från förtvivlan till lättnad eller ilska. Vi måste börja se de här problemen och ta dem på allvar, det är enda vägen att gå.

Mirre säger: Hej Liza. Tror du att Gömda och Asyl kommer att få Sverige att inse faran och då ge oss bättre skydd när vi kvinnor behöver det?

   Liza Marklund säger: Jag tror att praktiskt taget all debatt i den här frågan är av godo. Det jag tror Mia kan bidra med är en röst, ett perspektiv som sällan eller aldrig får komma till tals. Nu har jag skrivit 1 000 sidor om Mia, och jag tycker det är otroligt värmande att så många velat lyssna till henne.

Tobbe säger: Apropå film, kommer resten av Annika Bengtzon-serien också att filmatiseras? Jag gillade de två första filmerna skarpt! :-)

   Liza Marklund säger: Svar vet ej, det diskuteras!

karro säger: Hur får du uppslag till dina böcker?

   Liza Marklund säger: ps Tobbe, kul att du gillade filmerna!

   Liza Marklund säger: De kommer till mig som en blixt rätt ner i huvet. Låter skruvat, jag vet, men det handlar liksom om att två saker krockar i skallen och så tänker jag: Wow, det här är ju en bok! Har läst att Stephen King får sina idéer på precis samma sätt...

Emilie säger: Hej! Är det bra att gå ut med att Mia fått asyl i USA? Hon har ju trots allt försökt gömma sig länge.

   Liza Marklund säger: Mia gör själv bedömningen att hon kan göra det. Jag litar på henne. Hon har visat sig fullt kapabel att ta ansvar för sin egen situation.

Linda säger: Hej Liza! Jag har läst Gömda när den kom ut o berördes mycket av "Marias" situation. Finns det nånting som man kan göra för att hjälpa medsystrar som drabbas av sånt här?
Eller måste man acceptera att Sveriges myndigheter inte klarar sin uppgift?

   Liza Marklund säger: Naturligtvis ska vi inte acceptera att myndigheterna misslyckas. Skriv ett brev till justitieminister Thomas Bodström!

LIZABEUNDRARINNA säger: Haj Liza, jag beundrar dig och ditt sätt att skriva. Jag har läst alla dina böcker och sett dina filmer. Hur mår du nu och vad håller du på med just nu? Vad har du för drömmar om framtiden?

   Liza Marklund säger: Jag är lite trött idag efter att ha suttit i morgonsofforna redan i gryningen (är extremt morgontrött...) På fredag åker jag till Spanien för att plugga spanska under sommaren. Min dröm är att lära mig språket flytande.

Ida säger: Det skrämmer mig att något sådant här får hända. Vad tycker du Sverige ska göra för att förhindra sådana här fall?


   Liza Marklund säger: Vi måste börja med att inse att kvinnovåld är en del av den svenska kulturen. Att plåga kvinnor är inget specifikt "kurdiskt" eller "utländskt" problem, det är i allra högsta grad en svensk tradition. I grunden bygger problemet på kvinnors underordning och mäns överordning. Vi kommer inte att bli av med kvinnovåldet eller kvinnomorden förrän vi blir helt jämställda. Så läs på om feminismen, det är bästa sättet att hjälpa Mia!

Jenny säger: Hej! Har läst din bok Gömda och blev väldigt berörd, undrar om allt är sant eller är det några saker som är påhittade bara för att få en bättre story...

   Liza Marklund säger: Ingenting är påhittat, vare sig i Gömda eller Asyl. Inga händelser är flyttade (annat än i nödfall, för att dölja de hotade människornas identiteter). Däremot har vi tagit bort ganska mycket, förtigit både människor och händelser som varit otroligt viktiga för Mia. Ingenting är gjort mer dramatiskt än det var (det har inte behövts).

Ida säger: Har Thomas Bodström kommenterat Mias fall?

   Liza Marklund säger: Vet inte, tror inte det.

LIZABEUNDRARINNA säger: Hur är det att vara så känd som du är? Är det tufft och jobbigt eller är det roligt?

   Liza Marklund säger: Jag bryr mig inte så mycket om kändisskapet. Att människor hälsar på stan och säger att de läst mina böcker är bara kul, men det är aldrig skojigt om folk är oförskämda. Då spelar det ingen roll om man är känd eller inte. Det viktiga är att jag fått möjlighet att driva de frågor jag vill.

DanielForP säger: Är kvinnovåld en svensk tradition? Det där får du nog ta tillbaka!

   Liza Marklund säger: Käre DanielForP! Jag vet vad jag pratar om. Det gör uppenbarligen inte du.

säger: Hej Liza! Vilken är den bästa bok du har skrivit? Vad tycker du själv?

   Liza Marklund säger: Att välja mellan sina böcker är som att välja mellan sina barn. Det går inte. Man gillar dem alla, oavsett brister eller förtjänster.

Lena säger: Hej Liza! Tackar dig för bra böcker! Och undrar vad din koppling till Hälleforsnäs är?

   Liza Marklund säger: Jag gillar Hälleforsnäs. Det ligger i Flens kommun, och min man är från Flen.

josefine säger: Kommer det att komma någon mer bok om Annika Bengtzon?

   Liza Marklund säger: Jajamen! Frågan är bara när jag ska få tid att skriva ner dem alla...

säger: Hej Liza! Jag läste Gömda för något år sedan och jag blev så arg på hur systemet fungerar och att denna galne man får stanna här i Sverige. Jag blev så arg att jag hade svårt att läsa färdigt boken (som är fantastiskt bra!!). Min fråga är: Blev inte du arg och frustrerad när du skrev den? Jenny

   Liza Marklund säger: Jo, det är klart jag blir arg, men jag har skrivit om sånt här i 20 år nu, och man kan ju inte tugga fradga jämt. Numer blir jag mest förvånad om någon orkar bry sig.

Tobbe säger: Vad säger du om att vissa (bl.a. en recensent på Aftonbladet) menar att Gömda stärker främlingsfientligheten, i och med beskrivningen av "Marias" f.d. make?

   Liza Marklund säger: Han är faktiskt den första nånsin som skrivit det, och han hade missat en hel del andra poänger med boken, så honom tar jag inte alls på allvar.

Maja säger: Hur lik är Annika Bengtzon dig?

   Liza Marklund säger: Inte särskilt, förutom att vi bägge är andra klassens varelser, lite handikappade sådär (vi är ju kvinnor....)

john marklunds fan säger: Hej Liza, hur lång tid tog det att få ihop din bok för att den skulle bli riktigt bra?

   Liza Marklund säger: Det tar ett år att göra en roman, från ax till limpa. Ett par månader innebär total koncentration och isolering, resten är research, bearbetning osv.

Klas säger: Hej! Vilka författare läser du själv?

   Liza Marklund säger: Har precis läst Imre Kertez.

säger: Det är alltid kvinnan som utsätts för våldet som drabbas av inskränkningar i sitt liv: Larmpaket, hemlig ort, hemlig identitet och i Mias fall emigration. Borde man inte kunna begränsa männens frihet istället. Varför inte fotboja resten av livet, som larmar om han kommer inom en mils radie från kvinnan han slagit?

   Liza Marklund säger: Visst, fotboja har föreslagits, liksom larmpaket, livvakter osv. Ändå fortsätter kvinnor att mördas i samma takt som tidigare. Jag vet tyvärr inte hur man ska komma tillrätta med detta. Om jag visste det hade jag gjort det.

mia säger: Tycker du att juristerna i Sverige behöver mer utbildning och kunskap för att kunna bedöma och möta dessa kvinnors situation än vad de har idag?


   Liza Marklund säger: Absolut! Det vore ett bra första steg. Jurister, socialtjänstemän, alla typer av myndigheterspersoner som arbetar med de här frågorna borde utbildas.

   Liza Marklund säger: Nu ska jag äta lunch, jag är ashungrig. Tack för alla era frågor!

Publicerad: