Forskare har hittat mannens fruktsamhetsgen

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Kan bidra till hjälp för infertila

Den manliga fruktsamhetsgenen är funnen. Det är forskare i Hongkong som gjort upptäckten. Det ökar möjligheten att hjälpa infertila par, och kan bidra till att utveckla preventivmedel för män.

Forskare i Hongkong har funnit att en viss gen kan vara nyckeln till mäns fruktsamhet. Genen styr spermiernas mognad och rörelseförmåga, visar forskarnas arbete enligt en rapport på tisdagen.

Upptäckten kan både bli till hjälp för infertila par och möjliggöra utveckling av ett preventivmedel för män, skriver tidningen Hong Kong Standard, enligt TT-DPA.

Genen som styr spermiernas mognadsprocess heter Bin1b.

Mognadsprocessen sker i bitestiklarna, intill testiklarna, och utan den kan spermierna inte befrukta ägg.

Betydelsen har inte varit känd

Trots att bitestiklarna varit kända i 40 år har deras verkliga betydelse inte varit klar förrän nu, säger Chan Hsiao-Chang, som är föreståndare för Hongkongs kinesiska universitets cellbiologiska forskningscentrum.

Den intressanta genen upptäcktes för tre år sedan, fast då trodde forskare att den hjälpte spermierna att slåss mot mikrober.

Forskarna bakom upptäckten vid Hongkongs kinesiska universitet har samarbetat med Shanghais biokemiska och cellbiologiska institut. Deras resultat har publicerats i läkartidskriften Nature Cell Biology.

TT-DPA

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN